Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Vatikánu odjela z plzeňského pivovaru požehnaná várka velikonočního piva pro papeže

Na cestě do 1300 kilometrů vzdáleného Vatikánu je ručně vyrobený dřevěný soudek a 2024 lahví plzeňského ležáku. Pivu pro papeže požehnal před cestou plzeňský biskup Tomáš Holub. Jedná se o letitou tradici. Speciální várka piva z největšího tuzemského pivovaru jede do Vatikánu již potřinácté. Pivo osobně předají papeži Františkovi při generální audienci.

„Pilsner Urquell vaříme v Plzni už více než 181 let. Máme radost, že můžeme kousek této tradice představit i Svatému otci ve Vatikánu u příležitosti nadcházejících velikonočních svátků. A to nejen v podobě našeho zlatého ležáku, ale i formou umění našich bednářů,“ říká vrchní emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Na cestu do Vatikánu dlouhou téměř 1300 km vyrazil velikonoční dar ve čtvrtek před polednem.

Historie tradice posílání plzeňského piva do Vatikánu má svůj původ na přelomu 19. a 20. století, kdy si ho nechal dovážet na doporučení svých lékařů papež Lev XIII. Plzeňský pivovar na tuto tradici před lety navázal a letos už potřinácté věnuje papeži u příležitosti Velikonoc část várky plzeňského ležáku. „Konkrétně jde o symbolických 2024 lahví Pilsner Urquell, které připomínají aktuální letopočet. Spolu s nimi pak zástupci pivovaru odeslali do Vatikánu také speciální dřevěný soudek s gravírovaným věnováním, který vyráběli prazdrojští bednáři. Ti jsou pravděpodobně poslední bednářskou partou pracující přímo v pivovaru na světě,“ zdůraznil mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

Generální audience u papeže proběhne začátkem dubna na Svatopetrském náměstí a za pivovar se jí zúčastní sládek Václav Berka, marketingová ředitelka Francesca Bandelli a obchodní ředitel pro Slovensko Martin Grygařík. Součástí návštěvy ve Vatikánu bude také slavnostní setkání s velvyslanci z jiných zemí a nejvyššími pracovníky Vatikánu, které pořádá velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, pivo pro papeže, papež František, požehnané pivo, velikonoční pivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Vatikánu odjela z plzeňského pivovaru požehnaná várka velikonočního piva pro papeže  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.