Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přesně před 95 lety vyjely v Plzni na pravidelných linkách první autobusy, tramvaje letos oslaví dokonce 125 let

Dnes je to přesně 95 let, kdy byla v Plzni oficiálně zahájena městská autobusová doprava. V roce 1929 měla tři linky a šest vozidel. Konkrétně se jednalo o tři menší autobusy Škoda 505 a tři větší typu Škoda 550. Jednotlivé linky, k nimž již od 16. května přibyla linka čtvrtá, byly označeny písmeny. Přestože ještě v témže roce byly pro nezájem cestujících dvě z nich zrušeny, přepravily městské autobusy v prvním roce provozu dva miliony cestujících. Letos slaví výročí i plzeňské tramvaje.

Postupem let se počet autobusových linek provozovaných městem stále zvyšoval a v současné době je jich 35, včetně nočních spojů. Od konce druhé světové války zastávaly autobusy v Plzni vždy doplňkovou roli k páteřní tramvajové a trolejbusové síti a zároveň pomáhaly překlenout období do výstavby nových tramvajových nebo trolejbusových tratí.

Plzeňská radnice se stala národní kulturní památkou, na seznam se dostala i Křižíkova tramvaj z roku 1899

Renesanční klenot v podobě plzeňské radnice na náměstí Republiky se stal národní kulturní památkou. Objekt byl postaven podle plánů italského stavitele Giovanniho de Statia v letech 1554 až 1559 a šlo o jednu z prvních renesančních radnic v...

 

Trojice tramvajových linek představuje páteř městské dopravy, spojuje největší předměstí s centrem města, vlakovým a autobusovým nádražím. Obdobnou roli mají trolejbusové linky, které s výjimkou severního předměstí obsluhují všechna ostatní velká předměstí. Autobusové linky tvoří významný doplněk tramvajové a trolejbusové sítě, propojují jednotlivá předměstí mezi sebou a zajišťují spojení do menších městských částí. Celkovou délkou tratí se tramvajová a trolejbusová doprava té autobusové ale nemohou rovnat.

V ulicích Plzně už jezdě speciálně vyzdobená Tatra KT8D5.RN2P, foto: PMDP

V letošním roce je tomu už 125 let, kdy v Plzni vyjel na pravidelnou linku první spoj městské veřejné dopravy, konkrétně legendární tramvaj Křižík&Brožík. Dopravní podniky plánují výročí oslavit 15. června 2024.  V ulicích Plzně také mohou lidé potkat speciální tramvaj. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky doprava, historie dopravy, městská hromadná doprava, PMDP, historické jízdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před 95 lety vyjely v Plzni na pravidelných linkách první autobusy, tramvaje letos oslaví dokonce 125 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.