Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podvodníci obrali ženu o milion korun, vydávali se za bankéře a policistu

O životní úspory přišla jednatřicetiletá žena z Plzně. S trikem, který je policistům už dobře známý, se vytasila trojice podvodníků. Jeden se vydával na bankéře, druhý za krizového manažera bankovní instituce a třetí se neštítil představit jako policista. Všichni postupně ženu přesvědčili, že její peníze nejsou v bezpečí. Podle instrukcí vložila do bitcoinmatu milion korun. Že něco není v pořádku zjistila až druhý den.

„Podle dosud zjištěných skutečností kontaktovala poškozenou jednatřicetiletou ženu zaměstnankyně jedné bankovní společnosti s tím, že došlo ke zneužití jejího občanského průkazu a mohlo by tak dojít ke zneužití finančních prostředků, které má uložené na účtech. Pracovnice banky poškozenou následně přepojila na krizového managera, který ženě ochotně vysvětlil, jak má postupovat, aby nepřišla o své úspory,“ popisuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

V poslední chvíli zachránil všímavý kolemjdoucí ženě statisíce korun, peníze chtěla vložit do bitcoinmatu

Obrovské štěstí měla pětapadesátiletá žena, která naletěla falešným pracovníkům banky. Uvěřila, že někdo zneužil její doklady a chce si jejím jménem vzít půjčku. Dle instrukcí vyzvedla hotovost a šla ji vložit do bitcoinmatu v plzeňském obchodním...

Podle instrukcí měla prostřednictvím bitcoinmatu vložit peníze na rezervní účet. Aby jí pomohl, zaslal QR kódy. O správnosti postupu přesvědčil dotyčnou další volající, který se představil jako policista. Žena jim uvěřila a do bitcoinmatu po 42 vkladech vložila jeden milion korun. Druhý den jí došlo, že není v pořádku a vše oznámila na policii.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat,“ doplnila Raindlová a znovu připomněla, že pokud je to možné, mají si lidé osobně zajít do banky a ověřit si pravdivost informací, které jim volající předkládají.

Falešní bankéři obrali důvěřivé lidi o bezmála 200 milionů korun, call centrum měli podvodníci na Ukrajině

Policisté úspěšně objasnili dosud největší případ internetové kriminality a pozatýkali skupinu osob, která se vydávala za falešné bankéře. Čtyři podezřelé zadrželi v Plzeňském kraji, další na Ukrajině. Celkem v případu figuruje osm Čechů, jeden...

„Neváhejte se obrátit i na nás, a to nejlépe na bezplatné telefonní lince 158. Pamatujte na základní pravidlo! Banka ani policisté po vás nikdy nebudou chtít, abyste hotovost vybrali a vložili ji do vkladomatu na virtuální měnu. Pokud to po vás bude někdo požadovat, jedná se o podvod,“ apeluje Michaela Raindlová.

V posledních letech policisté evidují nárůst internetové kriminalisty. Kupříkladu v roce 2020 policie vyšetřovala v rámci Plzeňského kraje 302 případů IT kriminality, loni jich bylo 945! Ze statistik vyplývá, že tato kriminalita tvoří desetinu celkové kriminality v kraji. Dopadnout takové pachatele je poměrně náročné, jelikož se mnohdy jedná o akce skupin z jiných částí světa.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky kyberzločinci, kyberpodvody, falešný bankéř, falešný telefonát, kryptoměny, bitcoinmat, falešný policista, přišla o milion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci obrali ženu o milion korun, vydávali se za bankéře a policistu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.