Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Mži se vzedme obří vodní stěna, Festival světla BLIK BLIK letos ohromí svou rozsáhlostí

Tématem letošního, v pořadí osmého a dosud nejrozsáhlejšího festivalu světla jsou prameny. Organizátoři odtajnili některé z instalací. Návštěvníci například uvidí, jak se travnatá plocha promění v imaginární vodní hladinu.

Kreativní zóna DEPO2015 připravila na rok 2024 dosud nejrozsáhlejší festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK. Tématem letošního ročníku jsou PRAMENY, a to jak v doslovné rovině reprezentované plzeňskými řekami, tak v přeneseném významu s odkazem na naše předky.

Akce se koná 22. a 23. 3. 2024. Trasa tentokrát vzhledem k tématu povede z velké části podél plzeňských řek Mže a Radbuzy. Realizační tým BLIK BLIKu právě odtajňuje největší letošní „taháky“ ze čtrnácti venkovních instalací od mezinárodně uznávaných light designérů a umělců z celého světa, které si návštěvníci mohou užít zdarma. Na dvě interiérové instalace v DEPO2015 a také na rozsáhlou výstavu Light Scapes japonského umělce Yasuhira Chida v Muzeu církevního umění je od února spuštěn předprodej vstupenek na www.blikblik.cz. Zájem se očekává velký. Loni festivalovou trasou prošlo zhruna padesát tisíc návštěvníků, sedm tisíc z nich navštívilo placené expozice v interiérech.

Nejvýraznější instalace letošního ročníku reflektují téma prameny. Na řece Mži se vzedme obří vodní stěna, na které francouzské duo umělců Jérémie Bellot a Ena Eno rozehraje světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. V imaginární vodní hladinu promění travnatou plochu v centru města dílo Aftereal japonského umělce Yasuhiro Chida. Prameny ve smyslu zdroje přestaví v DEPO2015 ve své instalaci Wood Wide Web výtvarník ATI Sphere. Jeho Interaktivní videoprojekce je lesní paralelou k lidskému internetu a jistě nadchne především dětské návštěvníky. Téma pramenů jako odkazu k předkům se promítnulo ve výběru zadání pro školu videomappingu. Zúčastnění umělci pod vedením profesora Luca Pulvirentiho vzdají svými díly poctu slavnému plzeňskému rodáku Ladislavu Sutnarovi.

Rok 2024 je na počest velikánů Smetany, Dvořáka Janáčka a dalších vyhlášen Rokem české hudby. Specialista na laserové projekce Richard Mach zachází v oslavě geniality zmíněných skladatelů o kus dále – českou klasickou hudbu míchá se současnými elektronickými žánry a propojuje ji ve velkorysou světelnou a laserovou show Symfonie24. Tato instalace je jednou ze dvou, na kterou je možné zakoupit vstupenku do DEPO2015. Tou druhou je interaktivní stěna Exposure_03 od rakouského umělce Davida Reumüllera, díky níž se mohou návštěvníci stát částicemi nové galaxie, ponořit se do ní a celou ji procestovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DEPO2015

Štítky Plzeň, festival, BLIK BLIK, světlo, instalace, prameny, rok hudby, DEPO2015, trasa, řeky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Mži se vzedme obří vodní stěna, Festival světla BLIK BLIK letos ohromí svou rozsáhlostí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.