Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Anketa Alej roku je v plném proudu, zatím boduje stromořadí k minerálce na Tachovsku

Milovníci přírody mají ještě v průběhu ledna možnost hlasovat v oblíbené anketě o nejkrásnější alej. Celorepublikově bojuje o titul 83 stromořadí, svá želízka v ohni má i Plzeňský kraj. Stovky hlasů již obdržela Dlouhá alej na Tachovsku, která v našem kraji jednoznačně vede, dokonce si zatím drží i třetí příčku v rámci republiky. Hlasování je velmi těsné a průběžné pořadí se rychle mění.

Hlasování v anketě Alej roku 2023 odstartovalo už v listopadu, průběžné výsledky však byly neveřejné. To se nyní změnilo a do 18. ledna bude počet hlasů viditelný. Nominovanými alejemi v Plzeňském kraji jsou: Třešňová alej v Chudenici, Dlouhá alej na Tachovsku, alej k Vavřinečku v Domažlicích, topolová alej údolím Úslavy, alej u osady Pozorka a březová alej ke kostelu sv. Máří Magdalény. Loni v anketě v rámci kraje bodovala již zmíněná Dlouhá alej na Tachovsku. 

Z průběžných výsledků je patrné, že se Dlouhá alej nejspíš opět dočká krajského titulu, dosud obdržela 287 hlasů. V rámci republiky to zatím stačí na třetí místo. Minimálně tak tomu bylo v době publikace tohoto článku. Na paty totiž tachovské aleji pomyslně dýchají další adepti. Zatím vede Dvořákova stezka ve Středočeském kraji s 335 hlasy.  

Hlasovat může veřejnost prostřednictvím jednoduchého formuláře na webových stránkách alejroku.cz. Hlasování končí 25. ledna 2024. Souběžně s anketou probíhá také fotosoutěž.

„Tato alej se správně jmenuje Dlouhá, ale v Tachově je spíše známá jako alej k minerálce. Je oboustranná, převážně lipová, v délce zhruba 650 metrů. Tvoří ji 194 stromů. Největším je lípa malolistá s obvodem kmene 498 centimetrů. Na jejím konci (pokud jdeme od města) se nachází minerální pramen, který byl zprovozněn v roce 1781. K tomuto prameni nechal alej vysázet v letech 1790 - 1791 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz. Alej dnes tvoří cenné stromy. Z tohoto důvodu byla vyhlášena v roce 1992 za památnou alej," říká Jan Straka, který alej do soutěže nominoval. 

V minulosti alej sloužila jako promenádní místo. Dnes tam potkáte turisty, rodiny na procházce i cyklisty. K prameni si chodí lidé čepovat vodu a vyzkoušet si tam mohou i tzv. bosochodník, foto: Alena Mautnerová

„Děkuji všem nominujícím, že jim záleží na těchto místech s jedinečnými příběhy nejen stromů, ale také lidí, rodin, komunit a obcí. Také jim děkuji, že věnují alejím svůj čas a pečují o ně. 83 nominovaných alejí a každá je jiná. Prohlídněte si je, třeba tam najdete stromořadí ze svého okolí, nebo se začtete do příběhu z druhého konce České republiky. Můžete také pomoci lidem s propagací aleje, které hrozí zánik,” vyzývá k hlasování koordinátorka ankety Denisa Hronová.

Specialitou tohoto ročníku ankety bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

Již 13. ročník ankety Alej roku vyhlásil spolek Arnika. Cílem této akce není jen hodnocení krásy alejí, ale jde hlavně o to, aby se upozornilo na význam zeleně a stromořadí ve městech.  Vzrostlé stromy jsou totiž přínosné nejen pro přírodu, ale i pro lidi. Zejména ve městech slouží v létě k ochlazování vzduchu a pomáhají také například tím, že omezují hluk ze silnic a snižují prašnost. Jsou také domovem pro mnohé živočichy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alena Mautnerová

Štítky alej roku, anketa, stromořadí, zeleň ve městě, Arnika, ekologie, Dlouhá alej, Tachovsko, ekologie, životní prostředí

Anketa Alej roku je v plném proudu, zatím boduje stromořadí k minerálce na Tachovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.