Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Řidiči parkují na místech určených výhradně pro hasiče, ti se pak k domu s výškovou technikou vůbec nedostali

Tři metry! Tato dvě důležitá slova hasiči neustále připomínají řidičům, kteří mnohdy zaparkují svá vozidla tak, že mezi nimi nevnikne dostatečně široká ulička, aby mohla projet hasičská technika. Problémy vznikají hlavně na sídlištích, třeba v Dobřanech. Právě tam řidiči navíc ignorují i značení a parkují na místech určených přímo pro hasiče. Ti se pak v rámci cvičení vůbec nedostali k domu, kde chtěli otestovat výškovou techniku.

Profesionální hasiči z Přeštic a jejich kolegové z Dobřan se tentokrát v rámci akce zaměřili hlavně na to, jestli řidiči neparkují na plochách určených výhradně pro hasičskou techniku. „Plochy, které jsou většinou vyznačeny vodorovným dopravním značením či zákazovými značkami zůstávají pro hasiče volné. V následujících fotografiích můžete názorně vidět, kolik prostoru technika potřebuje k tomu, aby mohla úspěšně provést zásah, například zachránit osoby z vyšších pater domu při případném požáru,“ uvádí dobřanští hasiči.

I jedno špatně zaparkované auto může představovat problém, zdroj: Hasiči města Dobřany

Jejich praktický test ukázal, že řidiči na mnoha místech absolutně nerespektují svislé i vodorovné značení a ohrožují tím doslova životy svých sousedů. „V ulici Husova byl pro tuto techniku komplikovaný zájezd z důvodu špatného parkování, v ulici F.X. Nohy či Loudů řidiči porušují dopravní předpisy a parkují na nevyznačených místech či nerespektují svislé i vodorovné značení. V ulici Spojovací se výšková technika přes zaparkovaná auta k bytovému domu ani nedostala,“ vysvětlují hasiči.

Tímto svým jednáním porušují řidiči zákon o provozu na pozemních komunikacích, který stanovuje povinnost, že musí při stání zachovat alespoň jeden průjezdný pruh o šířce minimálně tři metry. Za parkování na nástupních plochách pro hasičskou techniku navíc může padnout tučná pokuta až do výše 25 tisíc korun.

„Zamyslete se prosím, zda i vy svým parkováním neohrožujete své spoluobčany. V nedávné době jsme se díky dvěma bytovým požárům v sídlišti všichni přesvědčili, jak je tato problematika důležitá. Tři metry jsou důležité pro průjezd hasičské techniky a pro ustavení výškové techniky ještě mnohem více,“ apelují hasiči. Parkujte také minimálně pět metrů od křižovatky, požární technika má totiž větší rádius vytočení než osobní automobil.

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči města Dobřany

Štítky tři metry, záchranářská ulička, nezodpovědní řidiči, hasičská technika, sídliště, Dobřany, špatné parkování

Řidiči parkují na místech určených výhradně pro hasiče, ti se pak k domu s výškovou technikou vůbec nedostali  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.