Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Zdržení v řádech drahocenných desítek vteřin nabírají hasiči i policisté kvůli zmatkujícím řidičům a chodcům

Velmi frustrující okamžiky v Plzni zažívají řidiči hasičských, policejních či záchranářských vozů. Na místě události musí být co nejrychleji a každá vteřina je doslova rozhodující. Včasnému příjezdu jim ale mnohdy brání řidiči, kteří si nevšimnou houkajících majáků a začnou zmatkovat. Podobně se chovají i chodci, jak dokazuje video v našem článku.

„Nepozornost za volantem může stát lidské životy a to třeba i v případě, kdy si “jen” nevšimnete auta jedoucího na majáky. V hustém provozu, a obzvlášť v křižovatkách, je pro nás a kolegy z IZS průjezd extrémně náročný. Mnoho řidičů nereaguje nebo zmatkuje,“ upozornila na svých sociálních sítích Městská policie Plzeň.

Na videu je patrné, že mnoho problémů nastává na rušné křižovatce ulic Ukrajinská x Šumavská v centru Plzně, kde vozy hasičů nabíraly časovou ztrátu přes 20 vteřin! To může mít v důsledku fatální následky. Tento problém se ale zdaleka netýká jen řidičů. Kamery zachytily i hloučky chodců, kteří přebíhali přes přechod, ačkoli se k němu řítilo hasičské vozidlo.  

Řidič osobáku si při odbočování nevšiml sanitky se zapnutými majáky, střet si vyžádal pět zraněných

Sanitka převážející pacientku se střetla s osobním autem na silnici u odbočky na Horní Břízu. Při nehodě se zranilo pět lidí, přičemž středně těžká zranění utrpělo i teprve dvouleté dítě. Podle policie si řidič osobáku při odbočování nevšiml za...

„Největší riziko zřejmě číhá ve stále houstnoucím městském provozu. Množství aut, chodců, mezi nimi se často proplétají cyklisté a jezdci na skútrech. Mnohdy sice řidič zaregistruje sirénu spěchající sanitky, ale není zřejmé, z kterého směru se blíží. Na rozhodování, jak správně uvolnit cestu, nezkušenému řidiči mnoho času nezbývá. Důležité je zbytečně nezmatkovat, abychom, třeba v dobrém úmyslu, riskantním manévrem neohrozili ostatní účastníky silničního provozu,“ podotkl Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Jak správně reagovat když slyšíme houkání majáku?

„Správný postup je dán charakterem místa, kde vás vozidlo s právem přednosti v jízdě dojelo. Pokud jedete po silnici o jednom jízdním pruhu v jednom směru, uhněte co nejvíc vpravo a snižte rychlost, nebrzděte prudce. Naopak před zatáčkou na úzké komunikaci pokračujte v jízdě a zastavte až na přehlednějším místě,“ radí mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová.

Na dálnicích a silnicích o více pruzích se vytváří klasická záchranářská ulička, kdy vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu uhýbají co nejvíc doprava a řidiči v levém pruhu co nejvíce doleva. „Na křižovatce se vždy pokuste zastavit, i když ve vašem směru svítí zelená. Poslední zásada je jednoznačná: Pokud nestihnete včas adekvátně zareagovat, zůstaňte v klidu a řidič vozidla integrovaného záchranného systému si situaci vyřeší sám. Pamatujte, že složky IZS se zapnutými majáky a sirénou nespěchají zbytečně. Při jejich práci jde mnohdy o sekundy a jejich klientem se může kdykoli stát každý z nás,“ doplnila mluvčí Svobodová.

Zákon hovoří jasně. Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň, HZS Plzeňského kraje

Štítky jízda s majáky, právo přednosti v jízdě, silniční zákon, bezohlední řidiči, nehoda sanitky, městská policie, záchranná služba

VIDEO: Zdržení v řádech drahocenných desítek vteřin nabírají hasiči i policisté kvůli zmatkujícím řidičům a chodcům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.