Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči bojovali s požárem roubenky v šumavském Srní, hořelo v těsném sousedství Klostermannovy chalupy

, aktualizováno 29. prosince 2023, 18:09

Dobrovolní i profesionální hasiči zasahovali u požáru památkově chráněného objektu v Srní na Klatovsku. Roubenka z 19. století vzplála v pátek odpoledne. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara se uvnitř nikdo nacházel. Na místě zasahovalo devět hasičských jednotek se třinácti kusy techniky.

„Zasahujeme na Srní u požáru objektu v sousedství Klostermannovy chalupy. Uvnitř by se údajně nikdo neměl nacházet. Jde o roubené stavení. Nasadili jsme několik útočných proudů. Na místě jsou dobrovolní hasiči i jednotka Hasičského záchranného sboru ze Sušice,“ informoval Petr Poncar.

„Do 18:00 budeme mít likvidaci požáru, pak budeme nechávat do rána na dohled jednotku dobrovolných hasičů ze Srní," upřesnil územní řídicí důstojník hasičů Patrik Soukup. Roubená chalupa měla podle něj rozměry zhruba osmkrát 15 metrů a byla menší než sousední známá Klostermannova chalupa, kterou proslavily v 70. a 80. letech 20. století filmy s Tomášem Holým Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Příčinu požáru zatím neurčili, škodu odhadují na 1,5 milionu korun. Podle Soukupa se jim zatím nepodařilo kontaktovat majitele. Vyšetřovatelé se na místo vrátí v sobotu.

Podle Národního památkovové ústavu zasáhly plameny venkovský dům, který je památkově chráněný od roku 1958. Jedná se o přízemní částečně roubený dům, zčásti pobitý šindelem. Podle odborníků představuje lidovou architekturu horského typu z 19. století. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky požár roubenky, roubená chata, požár na Šumavě, Srní, Klostermannova chata

Hasiči bojovali s požárem roubenky v šumavském Srní, hořelo v těsném sousedství Klostermannovy chalupy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.