Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Bývalá fara v šumavském Srní se proměňuje v Dům Karla Klostermanna, od jeho úmrtí uplynulo letos 100 let

Od úmrtí Karla Klostermanna uplynulo letos sto let. Jeho odkaz ale stále žije, což dokládá nově vznikající expozice v objektu bývalé barokní fary v Srní. Návštěvníci se tam budou moci blíže seznámit se životem slavného spisovatele i s dobou, ve které žil. Celkové náklady na rekonstrukci a následné úpravy vyjdou na 16,8 milionu korun. Projekt podpoří i Plzeňský kraj dotací ve výši 1,2 milionu korun. Hotovo by mělo být v polovině příštího roku.


Karel Klostermann
byl ve své době nesmírně populární spisovatel, který se věnoval hlavně tématu života lidí na Šumavě. Jeho popis přírody se dodnes používá ke srovnání šumavské krajiny. Podstatnou část života prožil v Plzni. Když přišla chvíle posledního rozloučení, vyprovodily ho na hřbitov tisícovky lidí. Pohřben je na Ústředním hřbitově.

„Expozice není určena jen pro vzdělávání návštěvníků Šumavy, ale také pro jejich případný odpočinek a samozřejmě její dveře jsou otevřeny i místním obyvatelům, kteří spisovatele znají,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN). Plzeňský kraj projekt podpoří částkou 1,2 milionu korun. Dotaci kraje musí ještě schválit zastupitelstvo.

Práce na proměně fary jsou rozděleny na dvě části. První je stavební s celkovými náklady zhruba 9,6 milionu korun a druhou je samotná tvorba expozice za 7,2 milionu. Realizace již probíhá a bude dokončena v polovině příštího roku.

Problémy s financováním

„Původně měla být stavební část projektu financována převážně z programu přeshraniční spolupráce s bavorským partnerem. S ohledem na postcovidové potíže na německé straně ale byla žádost z programu německou stranou stažena, přepracována a žádost byla opětovně podána do jiného programu. Stavební část projektu musela být ze žádosti vyjmuta, a proto nyní je třeba dořešit chybějící prostředky na rekonstrukci fary,“ doplňuje Picka. Tyto prostředky budou hrazeny z rozpočtu obce, od Nadace ČEZ a připravuje se žádost na ministerstvo životního prostředí. Pomoci mohu i lidé prostřednictvím veřejné sbírky.

Projekt připravuje v budově bývalé fary obec Srní a geopark Královská Šumava. „Hlavní náplní, kromě toho, že připomíná dílo Karla Klostermanna, bude to, že se chceme koukat jeho očima. Tak, jak on viděl tehdejší Šumavu, a zprostředkovat jeho vidění, které napsal do románů i které sám zažil, když v té části vyrůstal a chodil do vysoké Šumavy s tehdejšími pasáky pást krávy," řekl před časem ředitel geoparku František Krejčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Srní

Štítky Karel Klostermann, Srní, Šumava, legendární spisovatel, bývalá fara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá fara v šumavském Srní se proměňuje v Dům Karla Klostermanna, od jeho úmrtí uplynulo letos 100 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.