Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Největší akcí roku 2024 budou Slavnosti svobody, veteráni už ale nedorazí

Filmové, hudební i folklórní akce nebo oslavy konce druhé světové války. Nadcházející rok toho v Plzeňském kraji nabídne opravu hodně. Mezi bezkonkurenčně největší akce patří každoročně několikadenní Slavnosti svobody, na něž přijíždějí desítky tisíc návštěvníků z celého Česka i z ciziny. Příští rok ovšem budou bez hlavního taháku – amerických a belgických veteránů.

Již tradiční Slavnosti svobody se uskuteční od 3. do 6. května 2024. Lidé se budou moci jako vždy těšit na dobové kempy, přehlídku historické vojenské techniky i ukázku té současné. Naopak se budou muset obejít bez válečných veteránů, kteří nás již opustili, nebo jim vysoký věk už neumožňuje absolvovat náročnou cestu do Plzně. Naposledy se veteráni z Ameriky i Belgie účastnili slavností v roce 2022. Tehdy sedmadevadesátiletý George Thompson dokonce usedl do tanku v čele konvoje.

Jet tanku v čele konvoje bylo Thompsonovo velkým přáním, splnil mu ho sběratel historické techniky Pavel Rogl a jeho kolegové z klubu 16. obrněné divize US Army. Foto: Zuzana Duzbabová

Další velkou akcí bude Metalfest v amfiteátru z plzeňské zoo. Uskuteční se od pátku 31. května do neděle 2. června. Na něj naváže 26. až 29. června podobný festival tvrdého rocku Basinfirefest ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku.

Jubilejní 35. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň je naplánován na 12. až 16. června. Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť, největší a nejstarší folklórní přehlídka v ČR, na 9. až 11. srpna. Na řemeslné trhy a na mši pod širým nebem se schází za víkend 50 000 až 80 000 lidí z Česka i zahraničí.

Světová hvězda míří do Plzně. V amfiteátru u zoo vystoupí Sting se svou oceňovanou show

V Plzni vystoupí příští rok 4. června britský skladatel, baskytarista a zpěvák Sting. Svou oceňovanou show My Songs, podle jeho alba z roku 2019, přiveze do venkovního přírodního amfiteátru Lochotín v těsném sousedství zoologické zahrady....

Ve druhé polovině srpna je opět na programu devítidenní plzeňský festival hudby a divadla Na Ulici. Mezinárodní Divadlo Plzeň bude 11. až 19. září, největší přehlídka české filmové tvorby Finále Plzeň od 20. do 25. září.

Projekt Rok české hudby 2024 v Plzni, který uvede kompletní dílo Bedřicha Smetany, bude dosud největší oslavou české hudební tvorby ve městě. Divadlo J. K. Tyla a Plzeňská filharmonie přichystaly stovky akcí, do nichž se zapojí další kulturní instituce z města i ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky kulturní akce, Slavnosti svobody, akce 2024, Metalfest, Festival na ulici, hudební akce, divadelní akce, Skupova Plzeň

Největší akcí roku 2024 budou Slavnosti svobody, veteráni už ale nedorazí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.