Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zima byla slabá, místo lyžování navštěvovali lidé v NP Šumava výběhy s jeleny, vlky a rysy

Tradičním zimním sportům nepřála na Šumavě letošní mírná zima a lidé proto hledali další možnosti, jak si zpestřit pobyt na horách. Výrazně se proto zvýšila lednová a únorová návštěvnost jeleního výběhu a výběhu s rysy v Návštěvnickém centru Kvilda.  

„Do výběhu na rysy a jeleny se přišlo podívat více než osm tisíc osob, což je za stejné období loňského roku nárůst o skoro 3000 návštěvníků. Návštěvnost výběhu s vlky byla třeba letos v lednu dvojnásobná oproti prvnímu měsíci roku 2019,“ shrnuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Více než loni také lidé přicházeli v prvních dvou měsících letošního roku do návštěvnických center, která zaznamenala až trojnásobný počet osob. Celková návštěvnost informačních středisek a návštěvnických center za celý loňský rok 2019 dosáhla více než 485 000 lidí. Nejnavštěvovanější bylo se skoro 140 tisíci lidmi Návštěvnické centrum Srní. Nejnavštěvovanější informační centrum bylo už tradičně na Kvildě, kam zavítalo skoro 79 tisíc návštěvníků.

I tak byla návštěvnost infocenter a návštěvnických center oproti roku 2018 nižší a v zhruba to kopíruje i vývoj návštěvnosti v terénu, kterou na vybraných místech sledují strážci Národního parku Šumava. Ti zaznamenali meziroční pokles návštěvnosti na sledovaných místech o necelých sedm procent z 1,34 milionu na 1,25 milionu návštěvníků.

„To ale nutně nemusí znamenat, že by celková návštěvnost klesala. Celková návštěvnost Šumavy se stále pohybuje okolo dvou milionů. V naší statistice vidíme, že počty lidí v terénu od roku 2014, kdy byla návštěvnost méně než poloviční, stále rostly a v roce 2019 dosáhly na úroveň druhé nejvyšší návštěvnosti po roce 2018,“ doplňuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Roční návštěvnost zjišťovaná přímo v terénu Národního parku Šumava od roku 2010 do roku 2014 oscilovala kolem 750 tisíc návštěvníků. Od roku 2015 však návštěvnost Šumavy strmě stoupala. „Skvělé je, že tuhle vysokou návštěvnost vidíme v místech, kde necháváme přírodu přírodě. Zdá se, že tam krajina nabízí scenérie, které návštěvníky opravdu zajímají. A to je skvělá zpráva pro ochranu přírody,“ hodnotí Pavel Hubený.

„Jsem velmi zvědavý na návštěvnost v letošním roce. S ohledem na současnou situaci s koronavirem a jeho šířením po celém světě je dost možné, že návštěvnost bude nízká, ale trend může být úplně opačný,“ zakončuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Ohodnoť článek

Foto Facebook NP Šumava

Štítky NP Šumava, návštěvnost, Pavel Hubený, infocentra, vlci, jeleni, rys, Národní park Šumava, Šumava, Kvilda, Správa Národního parku Šumava, Jan Dvořák, terén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima byla slabá, místo lyžování navštěvovali lidé v NP Šumava výběhy s jeleny, vlky a rysy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.