Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lyžař utrhl lavinu v přísně chráněné rezervaci CHKO Šumava, zůstal zavalený pod sněhem

Horští záchranáři vyprošťovali mladého lyžaře, který utrhl lavinu v takzvané NO GO zóně chráněné oblasti u Černého jezera na Šumavě. Při pádu přišel o lyže a zůstal uvězněný pod zhruba metrovou vrstvou sněhu.

Lavina se pod mladým lyžařem uvolnila kolem jedné hodiny odpoledne. Podle mluvčího Horské služby nebyla příliš velká, ale mladého muže částečně zasypala a sebrala mu lyže. Pomoc si zvládl mladík přivolat sám.

„Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat,“ uvedl jeden ze zasahujících záchranářů. K události došlo v přísně chráněné přírodní rezervaci CHKO Šumava.

Skialpinista má za surový útok na strážce šumavského národního parku zaplatit pokutu 30 tisíc korun

Za surový útok skialpinisty na dvojici strážců šumavského národního parku uložil klatovský okresní soud devětatřicetiletému muži pokutu ve výši 30 tisíc korun. Soud ho uznal vinným z přečinu násilí proti úřední osobě. Rozsudek zatím není...

Přestože je Šumava obecně vnímána jako nelavinové pohoří, při běžné zimě se každoročně uvolní několik lavin. I proto má Horská služba Šumava v lavinových katastrech Černého, Čertova a Plešného jezera dva lavinové preventisty, kteří pravidelně lavinovou situaci na místě monitorují.

„Pro kvalitní zásah Horské služby v těchto NO GO zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný. Proto je pro nás klíčové se v tomto terénu pravidelně pohybovat, cvičit, provádět lavinové měření, chodit na kontroly, zkrátka být v rajónu fyzicky přítomni,“ dodal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Čtete také:

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Šumava

Štítky utrhl lavinu, CHKO Šumava, černé jezero, skialpinista, Národní park, turistické stezky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Mohl by mi někdo vysvětlit, proč platíme ze svých daní zachraňování takovéto lůzy?

Sobota, 9. prosince 2023, 21:41Odpovědět

Lyžař utrhl lavinu v přísně chráněné rezervaci CHKO Šumava, zůstal zavalený pod sněhem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.