Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Česko zažilo nejchladnější ráno letošní zimy, na Šumavě spadla teplota pod -25 stupňů

Celou republiku sevřel v noci na pondělí pořádný mráz, přičemž na některých místech Šumavy klesla rtuť teploměru až na -28 stupňů Celsia. Podle meteorologů se ale v dalších dnech oteplí a my naměříme okolo minus pěti stupňů až nuly. Sníh, který napadl o uplynulém víkendu, bude pozvolna odtávat.

„Zažíváme zatím nejchladnější ráno této zimy. Během noci se od jihozápadu začala oblačnost roztrhávat, zároveň se utišil vítr a díky sněhové pokrývce mohly teploty klesat hluboko pod bod mrazu. Nízké teploty zaznamenáváme hlavně v Plzeňském kraji. Například v Neumětelech a v Klatovech je kolem -17 °C, v Plzni -13 °C. Vůbec nejchladněji je na Šumavě, kde místy klesla teplota pod -20 °C,“ uvedli meteorologové v pondělí ráno na svých sociálních sítích. Vůbec nejchladněji bylo ve Volarech na Prachaticku, kde odborníci zaznamenali minus 28,1 stupně Celsia.

Podle předpovědi by v následujících dnech už nemělo být tak mrazivo. V úterý mohou ještě ráno teploty klesnout k minus osmi až minus deseti stupňům, přes den ale bude okolo nuly. „Sníh, který napadl o uplynulém víkendu tak bude zůstávat nebo jen pozvolna odtávat,“ doplnili meteorologové.

Úterý bude v Plzeňském kraji zatažené, místy se slabým sněžením. Odpoledne budou srážky spíše ojedinělé. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od -2 až +1 stupně Celsia, a to i na horách. Středa bude z rána ještě chladná, teploměry ukážou od -3 do -7 stupňů, přes den se oteplí až na + 3 stupně. Obloha bude oblačná, večer se vyjasní. Čtvrtek bude zpočátku zatažený, ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy. Přes den naměříme od -1 do +3 stupňů Celsia.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Richard Brož, We Love Šumava

Štítky zima, čhmú, mrazy, předpověď počasí, teplotní rekordy, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zažilo nejchladnější ráno letošní zimy, na Šumavě spadla teplota pod -25 stupňů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.