Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ohňostroje v Plzni budou bez ohlušující kanonády, město řeší i úpravu vyhlášky pro centrum a přírodní lokality

Ohňostroje v Plzni budou tiché. Dohodl se na tom primátor města se starosty obvodů i s pořadatelem oblíbených trhů na náměstí Republiky. Novinku mohli Plzeňané okusit už letos při oslavách 28. října. K omezení pyrotechniky dlouhodobě vyzývají ochránci zvířat, kteří upozorňují hlavně na to, že větší problém představují náhodně odpalované petardy různě po městě. Vyplašená zvířata se pak nemají kam ukrýt a jsou dezorientovaná. Vyřešit by to mohla úprava vyhlášky.

„Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se starosty na tom, že od teď budou všechny ohňostroje na městských akcích tiché. Považuji to za přívětivou variantu, která potěší příznivce pyrotechniky, ale bude ohleduplná i k seniorům, rodinám s dětmi a samozřejmě i ke zvířecí populaci,“ sdělil primátor Roman Zarzycký (ANO). Na rozdíl od klasického hlučného ohňostroje světlice u tichého ohňostroje vydávají zvuk pouze při samotném odpálení, při explozi na obloze už ale žádný hluk nevytváří.

Tichý ohňostroj chystá první, třetí a čtvrtý městský obvod. Ostatní obvody ohňostroje neplánují. Ohňostroj v tiché variantně se podařil vyjednat i s provozovatelem trhů na náměstí Republiky. Jak taková show vypadá mohli Plzeňané vidět při oslavách 28. října. Další nejbližší ohňostroj je v plánu 23. listopadu, kdy se veřejnosti poprvé otevřou letošní adventní trhy. 

„Adventní trhy na náměstí Republiky jsou otevřeny všem Plzeňanům. Město Plzeň i centrální plzeňský obvod jsou pro nás stálým partnerem, proto jsme jejich požadavku vyhověli. V tuto chvíli tedy mohu potvrdit, že ohňostroj, který se uskuteční při zahájení adventních trhů 23. listopadu v 18 hodin, bude tichý,“ uvedl organizátor trhů Jaroslav Strohschneider.

Větším problémem je náhodné odpalování petard

„Každý rok je snad horší a horší. Loni tady na Borech byly slyšet dělbuchy snad každý den od Mikuláše až do Silvestra. Dokonce i několik dní poté,“ sdělil Petr, který žije na Jižním Předměstí. „Mám dva psy, které to šíleně stresuje a odmítají chodit ven, takže Silvestra trávím mimo město, kde je klid,“ doplnila pejskařka Kristýna.

Silvestrovskou kanonádou vyplašený a dezorientovaný srnec v plné rychlosti narazil do plotu a vážně se zranil

Prvním zvířecím pacientem plzeňské záchranné stanice živočichů v novém roce 2023 se stal srnec evropský, kterého silvestrovská kanonáda z petard a ohňostrojů zahnala na lokalitu, kde to neznal. Zvíře podle očitých svědků následně narazilo s...

Právě toto náhodné odpalování zábavní pyrotechniky různě po městě je tím největším problém. Zvířata se prakticky nemají před hlasitou kanonádou kde ukrýt. Druhy sov, který u nás zimují, mají osmkrát citlivější sluch než lidé a petardy či ohňostroje jim doslova trhají vnitřní uši. Ptáky, kteří jinak nejsou v noci aktivní, plaší záblesky z ohňostrojů a mnozí pak ukončí svůj život nárazem do výlohy, plotu nebo elektrického vedení. V plzeňském útulku pak často skončila i vyděšená domácí zvířata, která svým páníčkům utekla.

Vedení města se proto zabývá úpravou vyhlášky, která by řešila širší regulativ například v centru města nebo v přírodních lokalitách. „Její přesné obrysy budou známy po právních analýzách,“ dodala mluvčí magistrátu Barbora Hájková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky tichý ohňostroj, ochrana zvířat, Silvestr, petardy, zábavní pyrotechnika, regulace pyrotechniky, vyhláška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jako že pseudo-ekologistické psycho-teroristy nemám rád,tak tady jim musím dát za pravdu!!!!!!!!!Ohňostroje jsou rozežraná píčovina a přežitek starých časů!!!!!!!!!

Středa, 15. listopadu 2023, 02:54Odpovědět

Ohňostroje v Plzni budou bez ohlušující kanonády, město řeší i úpravu vyhlášky pro centrum a přírodní lokality  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.