Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Premiér potvrdil, že bude jednat se šéfem Volkswagenu o gigafactory

Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že se sejde s generálním ředitelem Volkswagenu Oliverem Blumem. Před odletem na summit Evropské unie z pražského letiště ve Kbelích novinářům řekl, že tématem přirozeně bude i možné umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory na Plzeňsku. Fiala nedávno řekl, že je nutné, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Podle serveru E15.cz je jednání naplánované na pondělní odpoledne. „Mohu potvrdit informaci, že budu jednat se šéfem Volkswagenu. A když budu jednat se šéfem Volkswagenu, tak budu samozřejmě také mluvit a jednat i o zamýšleném projektu gigafactory v Česku," uvedl Petr Fiala bez dalších podrobností.

Premiér před dvěma týdny na dotaz řekl, že čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny, se blíží ke konci. Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Volkswagen s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Podle Fialy příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady. „Musí to vést k nějakému výsledku v dohledném čase. I mně se zdá, že čas, po který můžeme mít připravenu tuto lokalitu, můžeme dál jednat, se pomalu blíží ke konci," sdělil před dvěma týdny premiér.

Dopady těžby pod areálem plánované gigafactory jsou minimální, rozporuje CzechInvest slova soudního znalce

Nejsou přesně zmapované, ale jsou tam. Řeč je o dutinách po těžbě kaolinu v těsném sousedství areálu letiště v Líních u Plzně, kde by mohla stát takzvaná gigafactory. K těmto závěrům došel expert na poddolovaná území, soudní znalec a spoluautor...

 

Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu ale podle DPA ve stejné době uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch. V nejzazším případě podle něj může koncern rozhodnout v roce 2025. Frankfurter Allgemeine Zeitung před dvěma týdny nicméně s ohledem na chystanou Blumeho návštěvu poznamenal, že věci se možná daly do pohybu.

Ministerstvo obrany letiště obětuje jedině v případě gigafactory

Změny územního plánu Plzeňského kraje, které hejtmanství zpracovává po dohodě se státem a obcemi kvůli zvažované investici Volkswagenu (VW) na letišti v Líních, projednají zastupitelé kraje až na jaře příštího roku. Původně je přitom měli schvalovat letos v prosinci, dokdy by se měla automobilka rozhodnout, zda postaví továrnu na baterie do elektroaut v Polsku, Maďarsku, nebo právě v Líních u Plzně. Kraj ale teď dostal od ministerstva obrany připomínku k územnímu plánu, ministerstvo nesouhlasí s rušením záložního vojenského letiště. Kraj musí připomínku vypořádat.

Připomínku podle hejtmana Rudalfa Špotáka (Piráti) nezaslala armáda, ale ministerstvo obrany, které tam vlastní pozemky. „Ministerstvo obrany nesouhlasí se zrušením letiště Líně. A Plzeňský kraj se bude muset s těmito připomínkami vypořádat," sdělil hejtman. Podle hejtmana jde zatím o jedinou zásadní připomínku, která jde proti nynějšímu návrhu změny územního plánu.

„Zmíněné stanovisko zaslalo kraji ministerstvo obrany proto, že nemohou proběhnout žádné nevratné změny, dokud nebude známo finální rozhodnutí firmy Volkswagen," potvrdila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Bez německé gigafactory nemá budování strategické zóny v Líních smysl, říká hejtman Rudolf Špoták

Budování Strategického podnikatelského parku na letišti Líně za Plzní pro jiného investora než koncern Volkswagen by podle hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka (Piráti) nemělo smysl. Pokud by tam měl být jiný výrobce, kraj by vznik zóny dále...

 

Téměř hotový územní plán zahrnuje po předchozí dohodě státu, kraje a obcí zmenšení průmyslové zóny ze 700 na 280 hektarů pro gigafactory Volkswagenu a současně zrušení letiště. Stát připravuje v Líních strategický podnikatelský park s 280 hektary, do něhož chce investovat nejméně devět miliard korun. Budování průmyslového parku pro jiného investora než německý VW, jemuž dodává řada továren z regionu, by ale podle úterního vyjádření hejtmana nemělo smysl.

Starostové okolních obcí chtějí zmenšit rozvojovou zónu Líně na 280 hektarů i v případě, pokud by tam Volkswagen nestavěl. Tvrdí, že taková je dohoda s krajem bez ohledu na to, zda tam bude německá automobilka. Pokud by se letiště zrušilo a Volkswagen by nepřišel, tak by ale byla podle hejtmana škoda, kdyby se tam nemohlo létat do doby, než se najde nový strategický investor. V případě, se zóna zmenší podle současného návrhu, se přitom podle Špotáka zrušení letiště nelze vyhnout. „Museli bychom tuto změnu zrušit a začít zpracovávat novou, kde by například mohlo být jenom zmenšení zóny (bez zrušení letiště)," dodal.

Volkswagen vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě. Stát investici podporuje, chce v místě postavit strategický podnikatelský park (SPP). Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena dát na ně devět miliard korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad vády ČR

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, Petr Fiala, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér potvrdil, že bude jednat se šéfem Volkswagenu o gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.