Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bez německé gigafactory nemá budování strategické zóny v Líních smysl, říká hejtman Rudolf Špoták

Budování Strategického podnikatelského parku na letišti Líně za Plzní pro jiného investora než koncern Volkswagen by podle hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka (Piráti) nemělo smysl. Pokud by tam měl být jiný výrobce, kraj by vznik zóny dále nepodporoval a jednání o novém využití letiště by musela začít od nuly. Automobilka vybírá pro stavbu továrny na baterie do elektroaut mezi Líněmi, Polskem a Maďarskem a rozhodnutí stále oddaluje.

Hejtman reagoval na vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), který při interpelacích ve Sněmovně uvedl, že vláda potřebuje znát rozhodnutí automobilky v dohledné době, jinak by se ČR musela začít soustředit na jiné projekty. Další jednání s německých automobilovým gigantem jsou v přípravách, vláda ale jedná i o dalších podobných projekt s jinými investory, ačkoli vládní představitelé již v minulosti uvedli, že buď bude gigafactory nebo nic.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ještě loni hovořil o tom, že lokalita je určitě pouze pro konkrétní investici v podobě továrny na výrobu baterií do elektroaut a shodně hovořil i Síkela. Letos v dubnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) pro novinkový podcast Zbytečná Válka uvedla, že letiště v Líních armáda potřebuje a vzdá se ho pouze v případě stavby gigafactory.

„Naše podpora Volkswagenu je daná jednoduše. Je to pro Škodu Auto, která je motorem české ekonomiky. Zhruba 60 procent baterií mělo jít do Německa, 80 procent exportu kraje směřuje do Německa, má tam vzniknout rychlostní železnice do Německa a další. Všechno je tedy napasované na Německo. Když nám sem přijdou Korejci, Číňané, Japonci, nebo já nevím kdo, tak mi v tomto okamžiku bourání letiště Líně nedává smysl," říká zcela jasně hejtman Rudolf Špoták. Podle něj také stát argumentoval tím, že důvodem jeho podpory Volkswagenu je právě je vazba na Škodu Auto.

Vše se připravuje na míru pro Volkswagen

Případná gigafactory jihokorejského LG nebo čínské automobilky BYD, o nichž se v kraji hovoří jako o možných náhradách za Volkswagen v Líních, pro kraj ztrácí smysl a nevidí důvod, proč by je podporoval. „Náš region, ať se to někomu líbí, nebo ne, je prostě navázaný na Německo a na Mladou Boleslav. Pokud by to byl někdo jiný než Volkswagen, tak nám to nepřinese nic. Pak se vracíme úplně na začátek a musíme si muset položit otázku, jestli na tomto projektu chceme spolupracovat, ať už formou memoranda nebo čehokoliv," zdůraznil hejtman. Podle něj jsou veškeré dohody připravené pro Volkswagen. Pokud vláda řekne, že to Volkswagen nebude, tak bude rada a zastupitelstvo kraje znovu otevírat otázku, jestli v Líních chtějí jiného investora.

Dopady těžby pod areálem plánované gigafactory jsou minimální, rozporuje CzechInvest slova soudního znalce

Nejsou přesně zmapované, ale jsou tam. Řeč je o dutinách po těžbě kaolinu v těsném sousedství areálu letiště v Líních u Plzně, kde by mohla stát takzvaná gigafactory. K těmto závěrům došel expert na poddolovaná území, soudní znalec a spoluautor...

Ministerstvo průmyslu a agentura CzechInvest zadaly kvůli Strategickému průmyslovému parku zpracování změn zásad územního rozvoje Plzeňského kraje (ZUR), které mají být hotové do konce letošního roku. Zmenšení zóny ze 700 hektarů na 280 hektarů schválily stát, kraj i obce. „Zpracování změn běží, protože finální rozhodnutí německé automobilky zatím nemáme. Ale pokud to nebude Volkswagen, tak si ve finále budeme klást otázku, jestli je vůbec chceme schvalovat," doplnil Špoták. Nevyloučil, že by pak zůstalo v provozu dosavadní letiště a byl by platný dosavadní "velký územní plán kraje", tedy rozvojová zóna s plochou 700 hektarů.

Premiér minulý týden uvedl, že jednání o gigafactory pokračují, a to jak s Volkswagenem, tak s krajem, obcemi a spolky. „Nesoustředíme se jen na tento projekt. Rozpracováváme i další možnosti dalších investorů na výrobu baterií v České republice," sdělil Petr Fiala a zdůraznil, že vláda potřebuje znát rozhodnutí automobilky v dohledné době. „Pokud by to tak nebylo, tak by se Česká republika skutečně musela začít soustředit na jiné projekty," dodal premiér.

Čtete také:

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová + Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky letiště Líně, gigafactory, Volkswagen, průmyslová zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

VW samozřejmě sleduje celkový vývoj v elektromobilitě a ten není - očima střízlivého pozorovatele - nijak zářivý. Výrobce aut si jistě klade otázku, zda při klesajícím počtu prodaných elektroaut - zvláště teď po rušení dotací na jejich koupi - se případné investice do velkých souvisejících projektů vyplatí. Nebudou velké počty vyrobených elektroaut, nebude třeba ani velkých počtů baterií. Ergo: Nač gigafractory na baterky? Dost možná se proto i připravovaný projekt těžby lithia v Česku ukáže být - jak říkají Němci - Fehlinvestition. Třeba se obyvatelé Krušných hor o životní prostředí ani bát nemusejí. Česká vláda hraje v celém divadle jen roli hodného (a hloupého) pejska, který s vrtícím ocáskem čeká, zda se přeci jen německý páníček nerozmyslí a nehodí pejskovi cukrátko v podobě gigafactory, kvůli které se zničí životní prostředí na západ od Plzně, kde krajina bude zatížena dalšími halami, distribučními soustavami a komunikačními stavbami. Nadto přibude zátěž obyvatelstva v regionu přílivem tisíců pologramotných cizinců s odlišnými civilizačnímu návyky a zlozvyky. Už takhle Plzeň úpí přebytkem osob, které prostě tady nejsou doma a patří jinam.

Středa, 18. října 2023, 08:43Odpovědět

Bez německé gigafactory nemá budování strategické zóny v Líních smysl, říká hejtman Rudolf Špoták  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.