Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Město začíná se stavbou smíšené stezky pro pěší a cyklisty za téměř 14 milionů

V Rokycanech vzniká nová smíšená stezka ve Šťáhlavské ulici. Nový úsek bude mít 950 metrů a povede podél silnice II/183. Součástí stavby je také odlehčení kanalizace pro Tymákovskou a Šťáhlavskou ulici. Akce vyjde na 13,89 milionů korun bez DPH a potrvá sedm měsíců. S pracemi se začne v pondělí 30. října.

„Ze stávajícího chodníku vybudujeme smíšenou cyklostezku pro pěší a cyklisty podél silnice II/183 od stávající okružní křižovatky ulic Šťáhlavská x Boženy Němcové x Vysoký průhon až do prostoru stávající okružní křižovatky ulic Šťáhlavská x Plzeňská x Arbesova v celkové délce stavební úpravy 950,57 metru. Délka úprav od začátku dopravní značky pro smíšenou stezku po koncovou dopravní značku pro smíšenou stezku je 895,07 metru,“ popsala Šárka Kozlerová z městského Odboru rozvoje.

Základní šířka smíšené cyklostezky je tři metry, od silnice II/183 bude oddělena pruhem zeleně v šíři dvou metrů. Část pro pěší bude mít povrch z asfaltového betonu a betonové dlažby. Součástí stavby bude také nové LED osvětlení na osmimetrových stožárech.

„Smíšená stezka je navržena včetně úprav stávajících samostatných sjezdů do nemovitostí. Součástí stavby bude kromě zemních prací také kácení stávající zeleně v rozsahu nezbytném pro uvolnění staveniště – ke kácení jsou navrženy pouze dřeviny rostoucí v prostoru stavby, které nelze zachovat, případně dřeviny zdravotně či esteticky neperspektivní,“ doplnila mluvčí radnice Adriana Jarošová.

Součástí investice je vybudování odlehčení stávající jednotné kanalizace z ulic Šťáhlavská a Tymákovská do Rakovského potoka, jelikož bývá v případě přívalových dešťů zahlcena a dochází k vyplavování nemovitostí a zaplavování místních komunikací.

„Stavba začne ve stávající revizní kanalizační šachtě v chodníku při silnici v ulici Šťáhlavské, zhruba 25 metrů pod křižovatkou s ulicí Pod Čilinou. Ve stávající šachtě bude upraven nátok a dno. Dále bude do šachty osazen lapač hrubých splavenin. Stavba bude končit v revizní kanalizační šachtě v křižovatce ulic Šťáhlavská – Tymákovská. Na trase odlehčení bude dále osazeno sedm kusů revizních kanalizačních šachet. Maximální průtok odlehčením je 1200 litrů za sekundu,“ dodala mluvčí s tím, že pro stavbu stezky požádalo město o dotaci.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Smíšená stezka, cyklostezka, nová stezka, kanalizace, záplavy, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Jako Plzeňák sice v Rokycanech na "špacír" nechodím, dovedu si ale představit, jak to na té společné rokycanské stezce pro pěší a cyklisty bude vypadat. Cyklisté budou bez ohledu na kohokoli ujíždět vpřed a pěší budou před nimi uskakovat. Takhle je to mnohde i na obyčejných chodnících, kde žádný pohyb cyklistů naplánován není.

Úterý, 24. října 2023, 08:31Odpovědět

Karel Poláček

Jen doplním, že dnes 24.10.23 cca. v 10.30 mne jeden takový "slušný" cyklista málem porazil na chodníku na rohu Jungmannovy ulice v Plzni u prodejny květin. Neviděl jsem dosud, že by státní či městská policie nějakého takového cyklistu zastavila a poučila ho, že na chodníku se nejezdí. Kde jejich třeba, nikdy nejsou.

Úterý, 24. října 2023, 13:53Odpovědět

Město začíná se stavbou smíšené stezky pro pěší a cyklisty za téměř 14 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.