Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Více než 130 let stará a chráněná alej prochází obnovou, bez včasného zásahu by se rozpadla

Plzeň pokračuje v obnově chráněné aleje Kilometrovka. Zásah je naprosto nezbytný, neboť řada stromů v údolí řeky Mže od Kalikovského mlýna k Lochotínskému parku u zoo byla ve špatném stavu. Navíc lokalita zarostla náletovými dřevinami. Revitalizace vstoupila v pondělí do druhé etapy, přičemž práce by nikterak neměly ohrozit chodce.

„Kilometrovka je pod drobnohledem již delší dobu právě proto, že dochází k jejímu zarůstání, ale také k zarůstání jejího ochranného pásma náletovými dřevinami a dalšími stromy. Pokud bychom se do obnovy nepustili, hrozil by tomuto vzácnému přírodnímu prvku rozpad,“ upozornil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN). Náměstek dodal, že kvůli postupnému zarůstání se alej mění ve vysoký, hustý a neprůhledný porost.

„Tento stav je ovšem nežádoucí, a to nejen kvůli požadavkům na světlo, vodu a živiny vůči stávajícím letitým stromům v aleji, ale zejména vůči nově vysazeným mladým stromům,“ vysvětlila vedoucí oddělení péče o dřeviny Správy veřejného statku města Plzně Kamila Kindlovás tím, že nedostatečná péče by pak pro památnou alej mohla být fatální.

Druhá fáze obnovy se týká 340 metrů dlouhého úseku aleje, kde dochází k masivnímu zarůstání ochranného pásma. Po dokončení prací budou do volných míst této části aleje vysázeny duby, lípy a jasany. Město odhaduje, že obnova aleje potrvá do roku 2035.


Historická fotografie z roku 1920, zdroj: Správa veřejného statku města Plzně

Kilometrovku vyměřil na lochotínských loukách okrašlovací spolek v roce 1892 a o rok později byla vysázena. Vzniklo tak dvouřadé stromořadí s výhledy do krajiny. Dnes je 1077 metrů dlouhá alej oblíbenou pěší i cyklistickou trasou. Od roku 1987 je chráněna jako krajinná dominanta. Rostlo v ní víc než 200 stromů, převážně olší, jasanů a lip s obvodem kmene až 595 centimetrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky obnova aleje, památková alej, stromořadí, Kilometrovka, obnova zeleně, zeleň ve městě, historická alej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jedině záslužný čin,vždyt aleje patří mezi základní krajinotvorné prvky moderní Evropské krajiny už od středověku!!!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 01:56Odpovědět

Více než 130 let stará a chráněná alej prochází obnovou, bez včasného zásahu by se rozpadla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.