Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Za kolik, z čeho a pro koho? Opozice si stěžuje na nedostatek klíčových informací ke stavbě nového bytového domu

Nevábná lokalita na náměstí Emila Škody v Plzni by se měla proměnit v plnohodnotnou městskou čtvrť s byty, obchody a kancelářemi. Prvním krokem by měla být stavba nového bytového domu, který nabídne až 60 obytných jednotek. Vizi města prezentoval náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). Předseda opozičního klubu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 David Šlouf ale uvádí, že nejsou známy klíčové informace, jako jsou náklady na stavbu, financování, výše budoucích nájmů nebo řešení parkování. Podle Bosáka se jedná o čiré fabulace. Bytový dům je zatím ve fázi dokončovací studie.

Lokalitu, kde by měl dům vzniknout i jeho budoucí podobu, již radnice prezentovala. V oficiálních zprávách ale chyběly informace o tom, kolik dům bude stát a jak jej město zafinancuje. „Bývalo dobrým zvykem, že pokud někdo prezentoval studii, znal základní informace o parametrech projektu typu velikost a množství bytů, ale i náklady a zdroje, z nichž se má financovat,” podivoval se předseda opozičního klubu David Šlouf (ODS).

Prvním krokem k proměně nevábné lokality na náměstí Emila Škody má být stavba nového bytového domu

Na náměstí Emila Škody plánuje město Plzeň vybudovat nový bytový dům. Uvnitř by mělo být 60 bytů o dispozici 2+kk a 3+kk. Objekt dotvoří a uzavře stávající blok domů, přičemž se stane součástí východní strany „nového náměstí Emila Škody“. Jde o...

Dále uvedl, že město nevlastní potřebné pozemky pro vybudování parkovacích míst a stavba podzemních podlaží projekt akorát dramaticky prodraží. Jeho odhady hovoří o zhruba 165 milionech navíc. „Nákladově tak vzroste cena investice o 42 tisíc korun na metr čtvereční. To znamená, že se bude stavět v průměru kolem 110 tisíc za metr čtvereční. V takovém případě konečnou cenu odhaduji na zhruba 430 milionů korun za cca 65 bytů,“ tipuje Šlouf.

Náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti) ale tato slova odmítá a považuje je za ryzí spekulace. „Bytový dům je nyní ve fázi stále dokončované studie. Odhad ceny není zatím finalizován, ale mohu již říci, že dotváříme projekt tak, aby se výsledná cena pohybovala okolo 300 miliónů. Financování bude řešeno kombinací přímé investice města a komerčního úvěru," vysvětlil pro Plzeňskou Drbnu Pavel Bosák.

„Jak dokládá přiložená mapa, město vlastní pozemky (vyznačené modře) v širokém okolí záměru, mezi nimi i několik stávajících, rozsáhlých parkovacích ploch. Část parkovacích míst bude proto řešena pod zemí a část povrchově,“ upřesnil náměstek.

Komu budou byty vlastně sloužit?

Dle slov Davida Šloufa nesplňuje projekt parametry dostupného bydlení a obává se, že možnost získání dotace, bude kvůli vysokým nákladům velmi malá. Dále upozorňuje, že není zřejmé, kdo je cílovou skupinou budoucích nájemníků.

„Propočty ukazují, že pokud bude návratnost investice 30 let, cena nájemného za metr čtvereční by se vyšplhala na 520 korun za metr čtvereční za měsíc. Měsíční nájem 60metrového bytu by se tak pohyboval okolo 31 tisíc korun. Město by, při avizovaném nájemném 200 korun za metr čtvereční, po jeho dokončení, tudíž doplácelo 320 korun za metr čtvereční měsíčně. To je 19 tisíc za byt za měsíc a 1,2 milionu za celý dům měsíčně, tedy skoro 15 milionů ročně z rozpočtu města,” počítá Šlouf.

Bosák argumentuje tím, že cena nájemného bude nastavena tak, aby pokryla splátku úvěru a provozní náklady. „Cílem není návratnost celé hodnoty investice, jak fabuluje opoziční klub. To by totiž nedávalo smysl, neboť v majetku města dál zůstane vytvořený nemovitý majetek v hodnotě stovek miliónů. Z předběžných propočtů vyplývá, že bude možné stanovit výši nájemného o zhruba 20procent nižší než srovnatelné komerční bydlení,“ popisuje náměstek.

Nájemníky by pak měli být běžní Plzeňané. Jako jsou mladé rodiny nebo senioři, kteří budou moci žádat o městský byt prostřednictvím registračního portálu. „Část bytů by mohla sloužit jako motivační nástroj pro získání městu prospěšných profesí. Nebude se tedy jednat o striktně sociální bydlení, byť část k tomuto účelu může rovněž sloužit,“ uzavřel Pavel Bosák. Stavba objektu měla začít koncem roku 2025 a má trvat přes rok.

Plánovaný objekt by měl dotvořit a uzavřít stávající blok domů, přičemž se stane součástí východní strany „nového náměstí Emila Škody“. Jde o lokalitu v blízkosti centra města. Aktuálně se na náměstí i v jeho okolí a zejména pak v nechvalně proslulém podchodu hrůzy pohybují velmi často problematické osoby a konzumenti drog.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky bytový dům, stavba bytového domu, náměstí Emila Škody, městský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jen aby to nedopadlo jako v Brně,kde na všechno mají vizualizaci a tak prošustrovali desítky milionůkorun!!!!!!!A kde se šnupe lajna za lajnou!!!!!!

Čtvrtek, 12. října 2023, 07:52Odpovědět

Za kolik, z čeho a pro koho? Opozice si stěžuje na nedostatek klíčových informací ke stavbě nového bytového domu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.