Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nová kampaň chce zbořit předsudky o bezdomovcích, všichni nejsou líní alkoholici, říkají tvůrci

Feťáci, alkoholici a lidé, co nechtějí nic dělat. Takové jsou časté předsudky o bezdomovcích, který jen v Plzni žije zhruba 400. Téměř třetinu z nich tvoří cizinci, přičemž v drtivé většině jde o Slováky. Ke Světovému dni bezdomovectví připravilo město novou kampaň, jež má u veřejnosti zbořit zažité představy o lidech bez domova.

„Na ulici jsem se dostal díky tomu, že mě okradli. Celý život pracuji, nyní se živím jako popelář a snažím se z ulice dostat,“ svěřuje se čtyřicetiletý Tomáš v nové kampani, kterou připravil magistrátní Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování. Cíl celé akce je prostý – zatočit se zažitými předsudky. „Alkohol piju jen příležitostně, nemám rád, když někdo na ulici pije. Nemyslím si, že všichni bezdomovci pijí,“ uvažuje pětadvacetiletý Josef. „Bezdomovectví nebyla moje volba. Měl jsem rodinu a zklamal jsem, což mě mrzí. Ocitl jsem se na ulici a snažím se. Mám práci, do které pravidelně chodím. Mám zdravotní omezení, ale snažím se začlenit do společnosti,“ dodal jednapadesátiletý Josef.

„Je důležité se ptát, zda jsou všichni lidé bez přístřeší skutečně leniví, nepracovití, alkoholici nebo drogově závislí, a zda si za svou situaci mohou sami, zda je jejich tížívá situace jen jejich volbou. Kampaní chceme ukázat, že některé stereotypy v myšlení neplatí. Například ve videích vystupují přímo lidé bez domova z Plzně, kteří se k častým předsudkům sami vyjadřují a sdílejí své vlastní zkušenosti a názory týkající se konkrétního mýtu,“ přiblížil Jakub Václavů, pověřený vedoucí odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování.

Celostátní studie ukazují, že téměř čtvrtina lidí bez přístřeší se ocitla na ulici, kvůli problémům v manželství. Jedna pětina uvedla, že příčinou byla ztráta zaměstnání. V neposlední řadě je důvodem komplikované dětství nebo zadlužení.

Kampaň město představilo 10. října, tedy na Světový den bezdomovectví. Kromě již zveřejněného videa zahrnuje akce i záznam z přednášky pro studenty sociálních oborů, kteří se mohou s lidmi bez domova v budoucnu ve své práci potkávat. Znovu se uskuteční také sbírka s názvem Pomoc, která zahřeje, díky níž vloni získali lidé bez domova oblečení nutné pro přečkání zimy. Plzeňané budou moci přinášet na sběrná místa nepotřebné kabáty či zimní boty.

„Město samo vyvíjí řadu aktivit, které mají bezdomovectví bránit a zároveň je ale potřeba myslet i na ty, kteří se do situace bez domova již dostali. Vybudovali jsme sociální infrastrukturu, třeba dostupnou sprchu nebo azylový dům Patronus, podporujeme dotacemi sociální služby, koordinujeme různé aktéry, ale pokud tomu nebudou naklonění i samotní občané, půjde vše hůře,“ uvedla Světlana Budková (STAN), radní města Plzně za oblast bytovou včetně dostupného bydlení a sociálního začleňování.

Centrum služeb pro bezdomovce za 120 milionů už pomáhá potřebným. V Plzni žije zhruba 400 lidí bez domova

Bezdomovci a lidé se závislostí na alkoholu mohou nově využívat nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům Patronus ve Wenzigově ulici v Plzni. Náklady dosáhly na bezmála 120 milionů korun, přičemž dvě třetiny pokryla evropská dotace....

Předloni Plzeň představila koncepci pro práci s lidmi bez domova, kterou naplňuje skrze různé investiční akce i díky dotacím pro poskytovatele sociálních služeb, jenž s lidmi bez domova spolupracují. Do problematiky také zasahuje otázka bezpečnosti, protože někteří z lidí, kteří žijí na ulici, vytvářejí především v centru města nepříjemné prostředí pro ostatní obyvatele Plzně. Odhad počtu těch problémových je kolem 30 osob, zatímco celkový počet lidí bez domova na území Plzně se pohybuje kolem 400.

„Den bezdomoví není dnem, který by se měl slavit, ale spíše dnem, kdy je potřeba tuto problematiku vysvětlovat a připomínat. Situace, kdy člověk nemá domov, nebo dokonce ani přístřeší, je stále aktuální a řeší ji ve všech částech světa. Na druhou stranu ani stát a ani města sami o sobě nezajistí nějaké celkové řešení. Důležité je nevytvářet mezi lidmi napětí, podporovat toleranci a pochopení a hledat to, co mají všichni společné a co naopak jinak, a lze to změnit,“ uzavřel Václavů.

Z výsledků studie, kterou si nechalo město zpracovat, vyplývá, že jen třetina bezdomovců v Plzni nezkusila pracovat. Výzkum provedený Západočeskou univerzitou v Plzni ukázal, že téměř polovina osob bez přístřeší neužívá žádné návykové látky. Ostatní občas ano, ale většinou se jedná o marihuanu, ke které přičuchne až 10 procent obyvatel Česka.

Čtete také:

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky bezdomovectví, Světový den bezdomovectví, kampaň, lidé bez domova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Je asi 1% psychopatů, víc bude sociopatů. Lidi kteří se nevyznaji v dnešní době po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, .A lidé psychicky nemocní. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Více píšu ve vláknech diskuse.

Středa, 11. října 2023, 10:09Odpovědět

Ahoj Tours

takže jsou ve veskrze pracovití abstinenti, neválí se po zemi, voní, ...? kde takové najdu? já tedy vídám něco jiného. ale na to asi nebudou granty.

Středa, 11. října 2023, 06:30Odpovědět

Libor Burian

To tam nepíšou. Známých ,firem'je cca 30 ? Naopak víme že dát si lajnu je specošbrněnské, vidíme vládnoucí mafii jak si v parlamentu i v senátu hrají s telefony i např při projevu viz Pravda o vodě (podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! A neZiskovek je asi 180000 včetně fialové barmských žen. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, využít každou příležitost, lidé se musí spojit všichni aktivisté, Grey, ekologové, vědci, ženy, sportovci, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Všichni chtějí zelený ekologický svět, zpláchněte mafii lichvařských válečnických zbrojařských trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců, děličů Československa, zhasinačů, rozkradačů, tunelářů, odkláněčů, komediantů, lhářů, podvodníků, žvanilů, kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články.

Středa, 11. října 2023, 10:01Odpovědět

Nová kampaň chce zbořit předsudky o bezdomovcích, všichni nejsou líní alkoholici, říkají tvůrci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.