Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pod letištěm Líně, kde by mohla vzniknout gigafactory, jsou dutiny po těžbě kaolinu, tvrdí soudní znalec

Nejsou přesně zmapované, ale jsou tam. Řeč je o dutinách pod areálem letiště v Líních u Plzně, kde se dříve těžil kaolin a kde má stát továrna na výrobu baterií do elektromobilů. Podle soudního znalce a spoluautora studie vlivu těžby Jiřího Růžičky může tento fakt ohrozit stabilitu povrchu a případná opatření by znamenala další investice a zpoždění. Státní agentura CzechInvest s těmito závěry nesouhlasí, přitom to byla právě ona, kdo si tento posudek objednal. Informovala o tom Česká televize.

Podle soudního znalce Jiřího Růžičky jsou dutiny i pod přistávací plochou záložního armádního letiště. To potvrzují i piloti, kteří se s poklesem povrchu občas setkávají. Důvodem je takzvané selské dobývání kaolinu, kterým si místní do 50. let přivydělávali. Nejsou o něm ale žádné záznamy. „Víme, kde to zhruba je. Nemáme podrobné informace o rozmístění důlních děl, ale jsou tam. Lidé dřív těžili kaolin metodou pokus – omyl. Nikdo to nezaznamenával,“ uvedl Jiří Růžička pro Českou televizi.

Výsledky průzkumu podle Růžičky neznamenají, že by v místě nemohla stát továrna. Měly by se ale provést důkladnější průzkumy a přijít s řešením jako je třeba stavba silných základů nebo zaplnění dutin. Státní agentura CzechInvest ani státní podnik Diamo s těmito závěry geologa nesouhlasí. „Předběžný geologický průzkum vyhodnotil geostatiku podloží jako vhodnou pro realizaci daného záměru," sdělil mluvčí CzechInvestu David Hořínek.

Pokud na letišti v Líních u Plzně vznikne gigafactory, mohla by se letecká záchranka přesunout k Chotěšovu

Letecká záchranná služba (LZS) funguje na letišti v Líních u Plzně už 30 let a nyní hrozí, že se bude stěhovat. Mělo by se tak stát ale pouze v případě, že se německý automobilový gigant Volkswagen rozhodne zbudovat v Česku gigafactory. Jestliže...

 

Stavba gigafactory koncernu Volkswagen má vyjít na 120 miliard, přičemž stát tento záměr od počátku podporuje. Továrna na výrobu baterií do elektromobilů má být klíčovou součástí strategického podnikatelského parku, který by se měl rozkládat na ploše 280 hektarů. Projekt ale od počátku provází velké emoce. Proti stavbně továrny se vymezují místní obyvatelé, občanské spolky, piloti a velké téma je to samozřejmě i pro politiky. Druhý červencový týden začali Plzeňané sbírat podpisy pro vyhlášení referenda ve městě. Požadují, aby Plzeň neposkytla své pozemky na letišti v Líních. Mnozí se také obávají toho, že dřívější sliby "gigafactory nebo nic" dnes už vůbec nic neznamenají.  

„Tento prostor nechceme pro jakoukoli investici, ale pro tuto konkrétní,“ ujišťoval ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a totožně hovořil i ministr obchodu Jozef Síkela (STAN). Letos v dubnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) pro novinkový podcast Zbytečná Válka uvedla, že letiště v Líních armáda potřebuje a vzdá se ho pouze v případě stavby gigafactory. Jak to nakonec všechno dopadne je zatím nejisté.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky gigafactory, dopadová studie, strategický průmyslový park, průmyslová zóna, Volkswagen, CzechInvest, geologický průzkum, poddolované území

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Gigafactory na baterie v Líních? Kdopak s ní ještě počítá? Z Německa zaznívají dost pochybovačné hlasy. Naši představitelé v období pochybností o tom, že se někdy vůbec bude stavět, pružně změnili smýšlení a hodlají v té oblasti vybudovat další průmyslovou zónu. Ať to stojí, co to stojí. Vždyť jsou to přece ti nejlepší hospodáři.

Čtvrtek, 28. září 2023, 10:47Odpovědět

Pod letištěm Líně, kde by mohla vzniknout gigafactory, jsou dutiny po těžbě kaolinu, tvrdí soudní znalec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.