Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Čtveřice lvích sourozenců už zvídavě prozkoumává vnitřní expozici, brzy je budou moci obdivovat i návštěníci

Čtyři roztomilá mláďata lvů berberského přišla na svět v plzeňské zoologické zahradě začátkem srpna a zdá se, že se mají více než dobře. Jeden samec a tři samičky se už společně s matkou přestěhovali do vnitřní expozice, kde je už za dva týdny představí ošetřovatelé návštěvníkům.

„U čtyřčat berberského lva narozených 9. srpna došlo v těchto dnech k progresu a sice začala opouštět porodní box a spolu se samicí pobývat ve vnitřní expozici. Chovatelé plánují zhruba do 14 dní po přivyknutí zpřístupnit pavilon návštěvníkům. Nejspíš v první dekádě či polovině října pak zamýšlejí spojit samce a loňská trojčata spolu se samicí a letošními čtyřčaty,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Lvíčata mají aktuálně už přes čtyři kila. V dospělosti ale může samec vážit i přes 200 kilogramů a měřit až 2,8 metru, dospělá lvice váží až 150 kilogramů.

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002, kdy vznikla i rozsáhlá venkovní expozice. V tuzemsku šlo o naprostý unikát, bylo to totiž vůbec poprvé, kdy návštěvníky od zvířat nedělila mříž nebo sklo, ale jen široký vodní příkop a elektrický ohradník. Loni se výběh dočkal rozsáhlé modernizace. Dříve zahrada pečovala pouze o lvy pustinné. Tato zvířata žila v klecích a návštěvníci je chodili obdivovat ještě v době, kdy zahrada sídlila u řeky Radbuzy. „Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století,“ dodal mluvčí.

Lev berberský ve volné přírodě již vyhynul. Na vině jsou lovci, odlesňování krajiny i rozšíření lidského osídlení. Historické prameny uvádí, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v roce 1942 v Maroku. Malé populace však pravděpodobně ještě několik let přežívaly v odlehlých oblastech Maroka a Alžírska zhruba až do roku 1962.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, lev beberský, modernizace výběhu, lvíčata, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtveřice lvích sourozenců už zvídavě prozkoumává vnitřní expozici, brzy je budou moci obdivovat i návštěníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.