Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Cyklisté přišli o svůj vyhrazený koridor, přesto dál jezdí a kličkují mezi chodci. Město už zná řešení

Sady Pětatřicátníků patří mezi nejfrekventovanější místa v celé Plzni. Davy chodců tamtudy chodí na tramvaj nebo autobusové spoje, přičemž donedávna musely překračovat koridor vyhrazený pro cyklisty. Nejednou tam došlo ke kolizím nebo minimálně ke slovním potyčkám. Teď je místo označené jako zóna pro pěší s povoleným vjezdem jízdních kol. Lidé na bicyklech se ovšem nechtějí kodrcat po nerovné dlažbě a dál využívají asfaltový povrch. Kličkovaná mezi chodci proto pokračuje. Město nicméně už má řešení, jak situaci zlepšit. Těžit z toho budou všichni.

Cyklistický pruh vedl ještě před pár dny od Bílého nároží směrem k Hlavní poště. Tvořil ho asfaltový povrch při okraji chodníku. Podle odborníků je úsek poměrně přehledný, ovšem pouze do doby, než se dojede k přechodům, kudy chodí stovky Plzeňanů denně na tramvaj či jiný spoj MHD.

„Jakmile padne zelená na přechodu, tak zpoza zeleně vychází davy chodců. Původně to bylo značené jako pruh pro cyklisty, kteří tam jezdili relativně svižně a chodci tam samozřejmě chodili nejenom při přecházení po namalovaném přechodu, protože si neuvědomovali, že jde o cyklopruh,“ vysvětluje cykloprůvodkyně a šéfredaktorka portálu Plzeňsko na kole Radka Žáková.

„Jezdím tam téměř denně. Opatrně a když je třeba, tak jemně cinknu na zvonek. Ale spíš počkám. Na zvonek stejně 80 procent lidí nereaguje,“ sděluje své zkušenosti cyklista Zdeněk. Naopak nepěknou zkušenost má za sebou Markéta. „Málem mě tam srazil cyklista, když jsem běžela na autobus. Nedošlo mi, že je tam cyklopruh. Ale myslím, že by tam mohl zůstat. Jen někteří cyklisté by si mohli vzpomenout, že je tam zastávka a nemuseli se tam hnát jako na závodech,“ popsala.

Ačkoli nyní mohou cyklisté využívat plnou šíři komunikace, většina jich stále jezdí po asfaltce. Důvod je naprosto jednoduchý – nedrncá to tam. „Značení cyklostezky je tam sice zamazané, ale cyklisté tamtudy stejně jezdí,“ připouští Žáková.

„V současné době je tam stanovena pěší zóna s povoleným vjezdem pro cyklisty. To samo o sobě stanovuje cyklistovi přesná pravidla, jak se má chovat. Nicméně cyklisté tam stále jezdí poměrně ostře. Může to vést ke kolizím, kterých se tam v minulosti už několik stalo,“ podotkl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN).

Město situaci aktivně řeší se všemi dotčenými stranami, se kterými se dohodlo, že se úsek předláždí hladkou dlažbou. „Povrch bude celkově jednotný, situace přehlednější a tím pádem i bezpečnější. Součástí projektu bude také řešení překlenutí přes Solní ulici, kde je přejezd přes koleje pro cyklisty problematičtější. Kromě toho dojde i k rozšíření zeleně i rozšíření nástupní hrany k zastávkám. Celkově to tomu prostoru prospěje. Věříme, že to příští rok zrealizujeme,“ sdělil Tolar Plzeňské Drbně.

Podle něj je nereálné, aby byl na takto rušném území koridor čistě jen pro cyklisty. „Chodec a cyklista tam musí fungovat vedle sebe. Režim pěší zóny s povoleným vjezdem pro cyklisty je i podle odborníků nejideálnějším řešením. Funguje to takto na několika místech ve městě,“ dodal Tolar.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky cyklokoridor, cyklopruh, doprava, cyklisté, chodci, sady Pětatřicátníků, kolize s chodcem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Sembol

Tohle zase vymyslel nějaký hňup. To, že jsou někteří chodci idioti, kteří se v provozu neumí pohybovat dle dopravního zákona neznamená, že více volnosti jim bude ku prospěchu. To bychom pak taky mohli zrušit ploty a svodidla kolem dálnic, a nechat chodce a jinou divou zvěř přecházet kde se jí zachce; a řidiči ať si zpomalí a vyhnou se jí... ????

Takto, když si tam zrušili příkazovou značku pro cyklisty, vlastně dali cyklistům na výběr, zda se chtějí motat mezi chodci, nebo jet souběžně s ostatním provozem po silnici I. tř., Velká část cyklistů dá v takovém případě přednost jízdě v provozu, protože na rozdíl od chodců na stezce pro pěší je pohyb aut po silnici upraven zákonem, a cyklista ví, co od nich může čekat. To pak samozřejmě povede ke komplikacím v podobě zdržení provozu na frekventované silnici, a nebezpečnějším, někdy i smrtelným střetům cyklistů s vozidly.

Dlouho jsem žil v přesvědčení, že takové hovadiny můžou vymyslet jen u nás v Brně, ale fakt, že ti ptáci v Plzni si umí nakálet do hnízda úplně stejně dobře je na jednu stranu tragický, ale na druhou přináší úlevu, že ve své cyklistické mizérii nejsme sami ????

Neděle, 24. září 2023, 11:43Odpovědět

Lukáš Sembol

BTW.: Odeslání formuláře na Enter v textarea elementu a replace emoji za otazníky je nepochybně taky dílem nějakého prudce inteligentního nadsamce... (˘・_・˘)

Neděle, 24. září 2023, 11:46Odpovědět

Cyklisté přišli o svůj vyhrazený koridor, přesto dál jezdí a kličkují mezi chodci. Město už zná řešení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.