Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dravec při lovu vlétl do průmyslové haly a dva dny se nemohl dostat ven, tým ornitologů ho lapil za pár minut

Při pronásledování kořisti zaletěla samice krahujce obecného do montované průmyslové haly v Cerhovicích. Zmatený dravec se dva dny nemohl dostat ven, proto na místo vyrazil sehraný tým ornitologů a kroužkovatelů z Plzně. Opeřence se jim podařilo bleskově lapit a znovu vypustit do volné přírody.

„Dravec, který pravděpodobně při pronásledování kořisti omylem zalétl do prázdné průmyslové haly, dva dny nemohl najít cestu ven. A tak na svobodu se dostal až poté, co se nám ho podařilo doslova natlačit do odchytové sítě. Pravda, tím že hala byla úplně prázdná, bylo vše výrazně jednodušší než jindy, ale na druhou stranu samice krahujce svou cestu na svobodu nedala úplně zadarmo, a tak jsme se všichni docela zapotili,“ popisuje Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Pro odchyt ptáků v průmyslových halách, uzavřených objektech a budovách je třeba mít nejenom vhodné technické vybavení a zkušenosti, ale hlavně i sehraný a profesionální tým ornitologů a kroužkovatelů.

„Každá hala je jiná, každý ptačí druh má svá specifika a způsoby odchytu. Také každý jedinec se chová jinak. Někdy stačí zhasnout, jindy nastoupí odchytové ornitologické sítě, tyče a jiné pomůcky,“ podotýká Makoň. Zkušení odborníci tentokrát odchyt dravce zvládli za necelých třicet minut. Dvouletou samici krahujce poté okroužkovali a znovu vypustili do přírody.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky záchrana dravce, DESOP, krahujec obecný, Karel Makoň, ochránci zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dravec při lovu vlétl do průmyslové haly a dva dny se nemohl dostat ven, tým ornitologů ho lapil za pár minut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.