Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, tři samičky a jeden samec už váží přes čtyři kila

Veliká radost zavládla v plzeňské zoologické zahradě, kde přišla na svět čtyři koťata vzácného lva berberského. Mláďata zatím návštěvníci neuvidí, obdivovat ve venkovním výběhu ale mohou samce tři roční lvy.

„Samice lva berberského přivedla 9. srpna na svět další mláďata. Jedno samce a tři samice. Při poslední kontrole vážila mláďata již přes čtyři kilogramy. Návštěvníci mohou ve venkovním výběhu vidět samce a loňská trojčata, vnitřní expozice s porodním boxem je dočasně nepřístupná,“ informoval mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002, kdy vznikla i rozsáhlá venkovní expozice. V tuzemsku šlo o naprostý unikát, bylo to totiž vůbec poprvé, kdy návštěvníky od zvířat nedělila mříž nebo sklo, ale jen široký vodní příkop a elektrický ohradník. Loni se výběh dočkal rozsáhlé modernizace. Dříve zahrada pečovala pouze o lvy pustinné. Tato zvířata žila v klecích a návštěvníci je chodili obdivovat ještě v době, kdy zahrada sídlila u řeky Radbuzy. „Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století,“ dodal mluvčí.

Lev berberský ve volné přírodě již vyhynul. Na vině jsou lovci, odlesňování krajiny i rozšíření lidského osídlení. Historické prameny uvádí, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v roce 1942 v Maroku. Malé populace však pravděpodobně ještě několik let přežívaly v odlehlých oblastech Maroka a Alžírska zhruba až do roku 1962.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky zoologická zahrada, zoo plzeň, lev berberský, přírůstky, mláďata, lvíčata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, tři samičky a jeden samec už váží přes čtyři kila  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.