Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zástupci ODS a TOP 09 chtějí prosadit slib o zachování letecké záchranky v memorandu ke gigafactory

Slib zachování letecké záchranné služby v režimu 24/7 v Plzeňském kraji by měl být součástí memoranda mezi krajem a vládou. Požadují to regionální zástupci ODS a TOP 09, kteří jsou v krajské samosprávě v opozici. Současná základna leteckých záchranářů na záložním armádním letišti Líních u Plzně bude muset ustoupit plánované gigafactory. Náhradní umístění zatím ministerstvo průmyslu nenašlo. Krajské opozici vadí, že hejtman i primátor jen píší třeskuté příspěvky na sociální sítě, ale oficiálně nekonají.

Téma budoucnosti letecké záchranné služby (LZS) se hodně probírá v médiích i na sociálních sítích. Některé servery informovaly, že se letecká záchranka přestěhuje z Plzně do Karlových Varů, kde by skutečně od příštího roku mohla začít LZS fungovat. Podle ministra zdravotnictví by však měly v západních Čechách fungovat dvě LZS, což by zajistilo lepší obslužnost v oblasti Krušných hor.

Z Líní létají vojenští letečtí záchranáři 31 let a jako jediný mohou na palubě převážet dva pacienty najednou. Ročně mají na svém kontě v průměru 650 zásahů. Od aktivace musí vrtulník s posádkou, kterou tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra nebo záchranář, vzlétnout do tří minut. Pacienty vozí převážně do plzeňské fakultní nemocnice.

„Provoz letecké záchranné služby v Plzeňském kraji bude i nadále zajišťovat armáda, smlouva je uzavřena na dobu neurčitou a nevidím jediný důvod, proč by mělo dojít ke změně. Je v zájmu našeho kraje a jeho obyvatel v dosavadní spolupráci, která překračuje hranice republiky, pokračovat,” vysvětlil primář Klatovské nemocnice a současně zastupitel Richard Pikner (TOP 09).

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) a primátor Plzně Roman Zaryzcký (ANO) napsali otevřený dopis, ve kterém apelují na vládu, aby jasně řekla, že LZS v Plzeňském kraji zůstane. Podle opozice se ale jedná o hysterii a uměle vytvořený problém. Také upozorňují na absurdní situaci, že právě současné vedení kraje nezařadilo na program jednání zářijového zastupitelstva bod věnující se problematice LZS v Líních.

„Primátor s hejtmanem straší lidi problémem, který neexistuje. Záchranky budou dvě. Jedna v Plzeňském a druhá v Karlovarském kraji. Ví to dokonce i jeho stranický kolega a radní Plzeňského kraje za ANO Pavel Strolený, který už minulý týden situaci okomentoval pro Klatovský deník. Je zarážející, že se pan primátor nebaví se se svým významným spolustraníkem a pan hejtman se svým radním, který dostal od ministra veškeré aktuální informace. Proč? Možná proto, že by pak nemohli psát burcující příspěvky na sociální sítě,“ zamýšlí se Pikner. „Také musí proběhnout debata o umístění letecké záchranné služby v případě, že nebude v Líních. Je vytipováno několik lokalit a jednu z nich vlastní město Plzeň (lokalita u Chotěšova, pozn. redakce) a doufám, že tomu nebude primátor Zarzycký bránit," rýpnul si Pikner na svém Facebooku.

Ministr průmyslu na návštěvě Plzeňského kraje už během května uvedl, že se posuzují varianty náhradních letišť pro leteckou záchrannou službu a civilní piloty, letouny a aviatické školy, které jsou dnes v Líních. Do užšího výběru se dle jeho slov dostala lokalita u Chotěšova a u Dobřan, kde by mohlo náhradní letiště vzniknout na skládce Vysoká, kde před sto lety letiště skutečně existovalo.

O tři dny později, kdy Pikner toho své prohlášení zveřejnil, napsal primátor na své sociální sítě, že je připraven nabídnout státu pozemky vlastněné Plzní, kde by mohlo vzniknout nové zázemí pro LZS.  „Slíbil jsem, že státu nabídneme pozemek, díky kterému by zůstala LZS AČR v Plzeňském kraji. K žádné dohodě ale nedošlo, neboť se nejdříve musí domluvit ministerstva zdravotnictíví, průmyslu a obrany mezi sebou,“ informoval později primátor na svých sociálních sítích.

„Zachování umístění Letecké záchranné služby v Plzeňském kraji je součástí usnesení vlády z července tohoto roku. My tedy nyní pracujeme právě na tomto řešení a na hledání vhodné lokality v rámci kraje," ujišťoval opakovaně mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka„Budeme hledat takové řešení, aby LZS byla dostupná v požadované době doletu, obslužnost v noci a tak dále, jak je to stanoveno," sdělil ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Zastupitelský klub ODS a TOP 09 požaduje po vedení kraje, v jehož čele stojí koalice ANO, Pirátů a STAN, aby podniklo konkrétní kroky, z nichž bude patrné, že prioritou kraje je udržení letecké záchranky i v případě výstavby průmyslového parku v čele s gigafactory. „Přáním každého - nehledě na politickou příslušnost - je, aby fungoval krajský záchranný systém, který je unikátní a na vysoké úrovni, tak jako doposud,” uzavřela zastupitelka  a bývalá hejtmanak Ilona Mauritzová (ODS).

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. Jestli si ale automobilka nakonec ČR vybere stále není jisté. Ve hře je ještě Polsko a Maďarsko.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Letecká záchranná služba, LZS AČR, Letiště Líně, gigafactory, otevřený dopis, stěhování záchranářů, letečtí záchranáří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci ODS a TOP 09 chtějí prosadit slib o zachování letecké záchranky v memorandu ke gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.