Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Lidé a psi umořili močením lípu, která rostla nad památníkem na náměstí T.G.M. Město ji muselo pokácet

Copak stromek komu provedl? Ptají se Plzeňané na sociálních sítích a řeší zmizení lípy z náměstí T. G. Masaryka. Na vině ale nejsou vandalové, nýbrž samotní obyvatelé města a pejskaři. Právě kvůli moči strom uhynul a radnice rozhodla o jeho pokácení. Na místě během výsadbové sezony vysadí novou dřevinu.

Na nevábně vyhlížející pařez upozornil na svých sociálních sítích malíř a grafik Jan Košťál. K pokácení stromu došlo už v polovině července, nikdo si toho ale nevšiml. Poražená lípa se ve velkém řeší až nyní na Facebooku. „Město bude rozdávat stromy majitelům pozemků v Plzni, tak jej asi porazili, aby ho přichystali pro nového majitele,“ žertuje jeden z diskutujících v návaznosti na novinku magistrátu, že si lidé mohou zažádat o sazenice stromů. Psali jsme ZDE.  

„Lípa byla odstraněna z důvodu jejího úhynu. V době vegetačního klidu bude vysazena nová. Větší pařez se nechal z důvodu jeho snazšího odstranění. To bude provedeno až před výsadbou nového stromu,“ vysvětluje mluvčí centrálního městského obvodu Michaela Adámková. V řešení je také možnost, že se okolo nově vysazené lípy zbuduje ohrádka.

S obdobným problémem se potýkají také v Domažlicích, kde každým rokem po Chodských slavnostech uhyne lípa u náměstí Míru v blízkosti klášterního kostela.

Obyvatelé chodské metropole řeší zvláštní úkaz, vždy po slavnostech tam uschne lípa

Každým rokem řeší správci zeleně v Domažlicích tu samou záhadu. Vždy po skončení velkolepých Chodských slavností tam usychá lípa. Zajímavostí je, že během covidových let, kdy se největší folklórní festival v Česku nekonal, neměl strom sebemenší...

Na památníku se v minulosti vyřádili vandalové

Předloni došla vedení obvodu trpělivost s vandaly, kteří z podstavce Památníku národního osvobození se sochou prezidenta Masaryka odstraňovali bronzová písmena z nápisu „Zvítězili ti, kteří hájili ideály spravedlnosti.“ Všech 42 znaků proto nechala radnice sejmout a nahradit odlitky z pryskyřice.

Sousoší symbolizuje legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář). Samotný pomník toho za svou historii zažil mnoho. Už v roce 1927 byl položen základní kámen a o rok později už byl pomník slavnostně odhalen. V červnu 1940 rozhodlo gestapo o odstranění soch. Válku díla přečkala v Hospodářském dvoře města Plzně a později na zámku Zbraslav.  V roce 1945 se sochy na místo opět vrátily. Jenže pak přišel rok 1953 a u památníku se konala jedna z protivládních manifestací. Toho roku byl pomník stržen a zničen. Na znovuobnovení museli lidé počkat až do roku 1996, kdy zastupitelstvo rozhodlo o realizaci v jeho původní podobě. Slavností odhalení dokončeného sousoší proběhlo 1. června 1999.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová + socharstvi.info/ Karel Kocourek

Štítky náměstí T.G.M, Památník národního osvobozen, socha T.G.M, poškození stromu, úhyn stromu, pokácení, zeleň ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Herajt

dejte tam " TOJTOJKU"

Úterý, 29. srpna 2023, 09:24Odpovědět

Lidé a psi umořili močením lípu, která rostla nad památníkem na náměstí T.G.M. Město ji muselo pokácet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.