Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Obyvatelé chodské metropole řeší zvláštní úkaz, vždy po slavnostech tam uschne lípa

Každým rokem řeší správci zeleně v Domažlicích tu samou záhadu. Vždy po skončení velkolepých Chodských slavností tam usychá lípa. Zajímavostí je, že během covidových let, kdy se největší folklórní festival v Česku nekonal, neměl strom sebemenší problém. Místní ale mají ve věci jasno. Návštěvníci oslav podle nich lípu využívají jako pisoár a stánkaři tam vylévají špinavou odpadní vodu.

Lípa, která roste v kruhovém dláždění u náměstí Míru v blízkosti klášterního kostela, v posledních letech pravidelně usychá. Děje se tak vždy po skončení Chodských slavností. Mrtvý strom nahradí vždy nový, ale po roce se scénář znovu opakuje.

Letošní ročník slavností podle odhadu dosáhl na rekordní čísla z roku 2019, kdy se podle dat mobilních operátorů zjistilo, že v jedenáctitisícovém městě se od pátku do neděle vystřídalo na 80 000 lidí.

,,Letos se tak bohužel stane opět. Lípu jsme pravidelně zalévali, žádný problém s ní nebyl, což se změnilo až v týdnu po slavnostech," potvrdil vedoucí střediska veřejné zeleně Domažlických technických služeb (DTS) Jan Bezděk. V letech, kdy covidová pandemie omezila pouťové veselí, pracovníci technických služeb problémy s usycháním nezaznamenali. ,,Náklady na výsadbu nového stromu jsou mezi pěti až sedmi tisíci korunami," přiblížil Bezděk.

Pracovníci DTS uvítají postřehy místních obyvatel, které by jim pomohly rozkrýt důvod, proč dochází k usychání stromu. Místní ale mají ve věci jasno. „Kdyby hned vedle stál mobilní pisoár, lípa by byla šťastnější,“ naznačila například paní Marie. „Přesně tak to vidím i já. Ti chlapi ji prostě svým vyprazdňováním spálí,“ sdílí totožnou domněnku Hana. Další diskutující podotýkají, že to u lípy mnohdy zavání rozlitým alkoholem. „Osobně jsem viděl stánkaře, který přesně tento stromek asi třikrát během 20 minut zalil tekutinou neznámého původu, nejspíš nějaká odpadní voda. Určitě nebyl jediný. Stál jsem tam s přáteli asi půl hodiny,“ dodal Jiří.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Babor

Štítky Chodské slavnosti, uschlá lípa, městská zeleň, DTS, sázení stromu, domažlická Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Dnes jsem četl, že podobně usychá lípa vysazená u pomníku TGM na Masarykově náměstí v Plzni.

Úterý, 29. srpna 2023, 14:31Odpovědět

Olga Navrátilová

Škoda mladého stromku. Pokud už mají vypozorováno, že jim stromek neukáznění návštěvníci a stánkaři zalévají nevhodnými tekutinami, mají zakročit a zamezit tomu dřív než k tomu dojde. Instalace prozatimního plotu během akce a webové kamery by sice možná nepomohla, ale rozhodně by ublížila míň než pak jenom mrmlat, že stromek zase uschnul. Minimálně u stánkařů by se to dalo řešit následnou pokutou. Jejich dohledání by nebylo tak problematické jako u neukázněných návštěvníků.

Neděle, 27. srpna 2023, 17:34Odpovědět

Karel Poláček

V době, kdy deště jsou mizivé, je zalévání lípy močí příčinou usychání. Jistý venkovan chodil trvale močit k třešni na zápraží a pak se divil, že třešně jsou kyselé.

Neděle, 27. srpna 2023, 11:01Odpovědět

Obyvatelé chodské metropole řeší zvláštní úkaz, vždy po slavnostech tam uschne lípa  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.