Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Město se chce více zazelenat, lidem proto rozdá stromy, aby si je vysadili na svých pozemcích

Plzeň by ráda měla a svém území více zeleně a pomoci by s tím měl nový projekt, jehož cílem je podpořit výsadbu dřevin ve městě. Pro letošní rok radnice počítá s milionem korun, za který by město mohlo pro zájemce nakoupit zhruba 300 stromů. Tuto nabídku mohou využít pouze fyzické osoby a majitelé pozemků.

Dotační program bude fungovat tak, že město určí druhy stromů, jejichž výsadbu bude podporovat a vyzve vlastníky pozemků na území města, aby se přihlásili, zda mají zájem takový strom či stromy na svůj pozemek vysadit. „V katalogu podporovaných stromů budou listnaté stromy jako dub, buk, jasan, javor, jírovec, lípa, bříza i habr a také některé ovocné stromy, naopak nebudou tam méně hodnotné druhy stromů jako túje, jejichž výsadbu dle oborníků není správné podporovat,“ vyjmenoval náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Město stromy v době výsadbové sezony samo zakoupí a žadatelům je rozdá. Pro jeden pozemek bude možné podat pouze jednu přihlášku. „Žadatel jako vlastník pozemku v katastrálním území města Plzně může požádat i na jiný pozemek, maximálně však na dva. Minimální výše hodnoty uznatelného sadebního materiálu pro jednu přihlášku je 3 500 korun, maximální pak 10 tisíc korun. Za tuto maximální částku bude možné vysadit pravděpodobně tři stromy,“ uvedl Tolar.

Projekt a jeho finanční krytí bude ještě schvalovat Zastupitelstvo města Plzně. Pokud ho na svém zářijovém zasedání odsouhlasí, bude možné podat přihlášku až do 31. prosince 2023, a to buď osobně nebo písemně na adresu Odboru životního prostředí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky výsadba stromů, město rozdá stromy, zeleň ve městě, majitelé pozemků, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Je jistě správné, že město podporuje výsadbu stromů, zvláště v době, kdy velký počet stromů padne za oběť dopravním nehodám, při nichž jsou stromy zlomeny, nebo jejich likvidace je součástí přípravy parkovacích míst (např. u FN Bory). Je také správné, že byly stanoveny "podporované" druhy stromů, např. ty, které mají dlouhé vegetační období a které vytvářejí bohatou korunu skýtající stín díky velké ploše hustého listoví a zvlhčující vzduch ve svém okolí. Je proto nepochopitelné, že např. v Šimerově ulici byly vysazeny stromy, jejichž větve jsou dlouho na jaře stále ještě bezlisté, zatímco ostatní u nás běžné druhy stromů už dávno husté listy dávno zdobí. Nadto i poté, co listy již narostly, koruna těch stromů je velmi malá a řídká, takže stín, který od stromů v parném létě očekáváte, si musíte nanejvýš jen přimyslet. Město by mělo výsadbu stromů obnovit také tam, kde ve stromořadích podél ulic (např. Klatovská tř.) a silnic vidíme řadu míst, kde kdysi stromy stály a dnes tam stromy chybí. Na příklad nevhodného výběru druhu stromů se podívejme na Náměstí U Fontány v Konstantinových lázních, kde byly vysazeny stromečky s malou korunou málo olistěných větví, takže celý rozsáhlý vydlážděný prostor v létě namísto místa vhodného k lázeňskému odpočinku je jen žhavou výhní, kde se před pálícím sluncem nelze nikde schovat.

Pondělí, 28. srpna 2023, 08:05Odpovědět

Město se chce více zazelenat, lidem proto rozdá stromy, aby si je vysadili na svých pozemcích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.