Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Státní podnik začne s dekontaminací půdy a vody na letišti v Líních, kde by mohla vzniknout gigafactory

Jednou z podmínek německé automobilky pro stavbu takzvané gigafactory je dekontaminace areálu letiště Líně u Plzně. Zamoření v okolí tří bývalých hangárů, kde se v minulosti skladovalo letecké palivo, odhalil již dříve geologický průzkum. Státní podnik Diamo už má hotový plán sanačních prací, během nichž odtěží zamořenou půdu a vyčistí podzemní vody. Hotovo by mělo být za rok.

„Pro koncern Volkswagen, který je potenciálním investorem do výstavby gigafactory v podnikatelském parku, jenž má na místě vzniknout, je dekontaminace pozemku jednou z podmínek pro případnou realizaci investice. Výsledky průzkumu potvrdily, že díky dosavadním průběžným sanačním pracím je aktuálně možné zvládnout celkovou sanaci do 12 měsíců,” popsal David Petr, hlavní koordinátor projektu Strategického podnikatelského parku Líně ve státní agentuře CzechInvest.

Odpůrci gigafactory chtějí vyvolat referendum, aby město zablokovalo své pozemky v areálu letiště Líně

Skupina dobrovolníků bude až do poloviny září sbírat podpisy s cílem vyvolat referendum o tom, aby Plzeň neposkytla své pozemky v areálu letiště v Líních, kde by mohla vzniknout továrna německého Volkswagenu na výrobu baterií do elektromobilů....

Podle průzkumů je kontaminováno okolí bunkrů 1, 2 a 5. Výsledky vychází z rozborů více než tisícovky vzorků zeminy a 27 vzorků podzemních vod. „Výsledky potvrdily zbytkové zamoření způsobené leteckým petrolejem – kerosinem jako důsledek špatného skladování paliva nebo nevhodného nakládání s odpady,“ upřesnil mluvčí CzechInvestu David Hořínek.

Plán sanačních prací, které schválila Česká inspekce životního prostředí, počítá s demolicí bunkrů, vyčištěním a demontáží nádrží a odtěžení kontaminované zeminy. „Zbytkové znečištění v podzemních vodách bude rozloženo pomocí aktivovaného peroxidu vodíku,“ doplnil Hořínek.

Část letištního areálu ministerstvo životního prostředí vede v Systému evidence kontaminovaných míst jako lokalitu se zdravotním rizikem. „Bohužel takových lokalit je v Česku celá řada a na sanování všech dlouhodobě chybí odborné personální kapacity i finanční prostředky. Provedení dekontaminace areálů je přitom prvním krokem k revitalizaci bývalých průmyslových areálů a následné obnově jejich ekonomického potenciálu. Záměrem podnikatelského parku se v tomto případě může vyřešit dlouholetá ekologická zátěž,” podotkl Richard Přibyl ministerského oddělení sanace.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. Jestli si ale automobilka nakonec ČR vybere stále není jisté. Ve hře je ještě Polsko a Maďarsko.

Čtete také:

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky gigafactory, zamoření půdy, dekontaminace, státní podnik Diamo, CzechInvest, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní podnik začne s dekontaminací půdy a vody na letišti v Líních, kde by mohla vzniknout gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.