Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Meteorologové varují před horkem i silnými bouřkami s přívalovými dešti a krupobitím

Západní Čechy čekají tento týden doslova horké dny. V Plzeňském kraji se teploty budou pohybovat na hranici 30 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu před vysokými teplotami. Varování meteorologů platí od úterního poledne až do 22:00. Teplé počasí budou místy doprovázet také silné bouřky s přívalovými dešti a kroupami. Jejich výskyt je zatím těžké predikovat, nejsilněji by ale deště měly udeřit ve čtvrtek.

„Nad Německem se vlní studená fronta a k nám před ní proudí teplý a vlhký vzduch. Proto během tohoto pracovního týdne očekáváme nejen vysoké teploty kolem 32 stupňů Celsia, ale i tvorbu přeháněk a bouřek. Nejsilnější přijdou pravděpodobně během čtvrtka a v noci na pátek,“ uvedli meteorologové na svých sociálních sítích.

Během úterý se bouřky vyskytnou jen výjimečně a spíše v horských oblastech. „Středa už bude bouřkově plodnější a bouří by mělo být plošně mnohem více. Hlavním rizikem budou zejména přívalové srážky a kroupy. Výskyt supercel je v tuto chvíli spíše s otazníkem, střih větru bude hraniční a modely se neshodují,“ přibližují odborníci. Podle nich bude situace nejdramatičtější ve čtvrtek, kdy bouřky zasáhnou zejména území Čech. Nicméně je nutno prozatím zdůraznit, že se situace stále mění a není zcela jasná.

V souvislosti s očekávaným vedrem meteorologové varují před možným přehřátím a dehydratací. Lidem proto doporučují více pít neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody a omezit tělesnou zátěž kolem poledne a odpoledne. Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

„Bude velmi záležet zejména na přesném načasování přechodu zvlněné studené fronty a dalších faktorech. V případě, že bude fronta přecházet až později, může většina bouří proběhnout spíše v Německu. Je ovšem pravda, že s ohledem na vrcholící příliv vlhkosti v teplém sektoru před studenou frontou, průběh teploty v atmosféře a zároveň i zesilující střih větru v podvečerních hodinách, by se mohly vyskytnout opravdu velmi silné supercelární bouře zejména s potenciálem velmi velkých krup , ale i dalších nebezpečných jevů,“ dodávají meteorologové s tím, že situaci nadále sledují.

Úterý bude v Plzeňském kraji oblačné, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají až na 32 stupňů Celsia. Ve středu bude na většině území zataženo s přeháňkami, místy můžeme očekávat i silné bouřky. Teploty zůstanou stejné. O stupeň více, tedy 33 stupňů, naměříme ve čtvrtek. Obloha bude zpočátku polojasná, během dne ale dojde k přibývání oblačnosti. Odpoledne přijdou přeháňky a místy opět velmi silné bouřky. Konec pracovního týdne se stále ponese v duchu přeháněk a občasných bouřek. Teploty spadnou na maximálních 25 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky předpověď počasí, ČHMÚ, výstraha, horko, vedra, silné bouřky, krupobití

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před horkem i silnými bouřkami s přívalovými dešti a krupobitím  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.