Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veřejných ohnišť okolo oblíbených boleveckých rybníků ubylo, hlavně kvůli neukázněným návštěvníkům

Hojně navštěvované rekreační oblasti v Plzni trápí nelegální ohniště a nepořádek, který kolem nich vzniká. Vandalové také často ničí ostatní vybavení jako jsou lavičky nebo informační tabule, přičemž každoročně způsobují statisícové škody. Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) se proto rozhodla, že nebude počty veřejných ohnišť rozšiřovat, a naopak je například u boleveckých rybníků zredukovala. I přesto mají Plzeňané dost možností, kde posedět a něco dobrého si opéct či ugrilovat.

Posedět a opéct si buřta není pro obyvatele západočeské metropole nesplnitelné přání. Ti, kteří nemají domek a zahradu, mohou využít takzvaná veřejná ohniště. Na území města jich najdete zhruba deset. Do budoucna jich ale víc nebude. Pracovníky SVSMP totiž trápí neukáznění lidé, kteří neváhají ničit dřevěný mobiliář a hodí do ohně to, co jim přijde pod ruku. Kvůli tomu se počet veřejných ohnišť u boleveckých rybníků zredukoval na polovinu.

„Co se týče Bolevecké rybniční soustavy, tak tam se rozšíření míst s veřejnými ohništi rozhodně  neplánuje. Naopak jsme to tam zredukovali na dvě ohniště. Jedno najdou návštěvníci u Šídlovského rybníka a druhé Seneckého rybníka. K ohništím v blízké době budeme osazovat nové provozní řády,“ uvedl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství SVSMP Martin Gregar.

Množství odpadků kolem Boleveckých rybníků stále narůstá, náklady na úklid jdou do statisíců

Vandalové a neukáznění návštěvníci stále více znečišťují oblíbenou lokalitu okolo Boleveckých rybníků. Jen v loňském roce vynaložila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) stovky tisíc korun za svoz odpadu. Další náklady ve výši 1,5 milionu...

Otázkou ale je, jak dlouho tam zůstanou. V minulosti totiž byla životnost informačních cedulí několik dní, než je lidé spálili. Alarmující je také množství nepovolených ohnišť mimo vyhrazené lokality, kterých je zpravidla desetkrát více. „Je to pořád dokola. Spousta ohnišť tam byla načerno, navíc v ochranném pásmu lesa, takže jsme to dali do pořádku,“ vysvětluje Gregar. Tyto problémy ale netrápí zdaleka jen oblíbenou lokalitu kolem rybníků, ale také městské parky, kde řeší nelegální ohniště prakticky neustále.

„Je to nekonečný boj. Objevují se pořád na těch samých místech i v nových lokalitách. Od loňského roku máme pocit, že toho přibylo, ale s tím my asi bohužel nic nenaděláme,“ podotkla vedoucí úseku městské zeleně SVSMP Lucie Davídková. V parcích, které město spravuje, najdou Plzeňané celkem pět veřejných ohnišť.

„Jedno veřejné grilovací místo je na Košutce v novém parku Podzemník, který vznikl na přání a podle požadavků místních obyvatel. Další ohniště je ve Špitálském lese. Pak tu máme ohniště například v Českém údolí u studánky. Další ohniště najdou Plzeňané u Košuteckého jezírka a v lesoparku Homolka,“ vyjmenovala Davídková.

Ohniště najdou lidé například u minigolfového hřiště v Borském parku, kde mohou návštěvníci spojit posezení se hrou na 22 minigolfových drahách. K dispozici je tam také občerstvení. Dřevo i napichováky na špekáček zajistí provozovatel minigolfu. Předloni vzniklo také nové ohniště na Božkovském ostrově. Dřevo si buď lidé sami donesou nebo využijí to, které tam ponechá správce.

Základní pravidla pro rozdělávní ohně

  • Oheň se smí rozdělávat pouze na určeném místě ve vytvořeném ohništi
  • Prostor okolo ohniště musí být vyklizen a v jeho blízkosti nesmí být ukládány žádné hořlavé a lehce vznětlivé látky, aby bylo zabráněno případnému vlétnutí jisker a následnému požáru.
  • Oheň smí rozdělávat pouze osoba starší 18 let, osoby mladší mohou oheň rozdělávat jen za přítomnosti dospělé osoby
  • Oheň nesmí být rozděláván pomocí hořlavých kapalin
  • Oheň nesmí být ponechán bez dozoru a musí být po celou dobu kontrolován!
  • Ohniště lze opustit až po úplném vyhasnutí ohně, jeho zalití vodou nebo zasypáním zeminou
  • Oheň nesmí být rozděláván za dlouhotrvajícího sucha a větrného počasí!

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabová, plzen.eu

Štítky veřejná ohniště, veřejná grilovací místa, SVSMP, neukáznění turisté, vandalové, nelegální ohniště, rekreační lokality, bolevecké rybníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejných ohnišť okolo oblíbených boleveckých rybníků ubylo, hlavně kvůli neukázněným návštěvníkům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.