Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Množství odpadků kolem Boleveckých rybníků stále narůstá, náklady na úklid jdou do statisíců

Vandalové a neukáznění návštěvníci stále více znečišťují oblíbenou lokalitu okolo Boleveckých rybníků. Jen v loňském roce vynaložila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) stovky tisíc korun za svoz odpadu. Další náklady ve výši 1,5 milionu korun ročně spolknou odměny pro brigádníky a zaměstnance, kteří sbírají a svážejí další odpad z plzeňských rekreačních oblastí.

Podpálené altány, poškozené cvičební stroje, lavičky i další mobiliář. Tak to v poslední době bohužel vypadá v rekreačních oblastech v Plzni, zejména pak kolem Boleveckých rybníků. Ty zažívají doslova nájezdy lidí, kteří se tam neumí chovat. Jen za pouhý rok vandalové způsobili škody na městském majetku za milion korun. Velké trápení má město také se stále rostoucím množstvím nepořádku.

Veřejná ohniště jsou velký hit, mnoho míst ale trpí kvůli nepořádným návštěvníkům

Posedět a opéct si buřta není pro obyvatele západočeské metropole nesplnitelné přání. Ti, kteří nemají domek a zahradu, mohou využít takzvaná veřejná ohniště. Na území města jich najdete zhruba deset. Do budoucna jich ale víc zřejmě nebude....

„Množství odpadu nasbíraného v rekreační oblasti Bolevecké rybníky nám rok od roku vzrůstá. Meziročně to byl nárůst přibližně o pětinu, což nás i městskou kasu zbytečně zatěžuje,“ potvrzuje vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Richard Havelka (SVSMP).

Za svoz odpadu z rekreačních oblastí loni SVSMP zaplatila z městského rozpočtu téměř 300 tisíc korun. Další náklady ve výši 1,5 milionů korun činí odměny brigádníkům, kteří odpadky sbírají, a zaměstnancům svážející odpad.

S úklidem pomohou gymnazisté

Co je v rekreačních oblastech města Plzně zakázáno?
• Rozdělávat oheň mimo k tomu určená místa
• Odhazovat odpadky mimo odpadkové koše/pytle
• Poškozovat dřeviny
• Trhat chráněné rostliny
• Chytat ryby
• Sbírat škeble
• Parkovat v lese a na zeleni

Pytle na odpadky popadli dnes při jarním úklidu do rukou také studenti plzeňského Gymnázia Františka Křižka. „Zapojení se do ekologických aktivit vlastníma rukama má určitě větší efekt než environmentální výchova v lavicích. Studenti jen neuklízejí, ale pomáhají i jinde. Loni odplevelovali v lesní školce Čtyrák malé sazeničky stromků do našich lesů. Letos budou odstraňovat a pálit klest na Sofronce. Jsem za tento přístup rád a uvítám jeho podporu i v dalších školách,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Každá naše třída má svoji ekoaktivitu. Naši studenti ale připravují také program pro děti ze základních a mateřských škol. Jde nám o to prakticky se tento den věnovat něčemu úzce spojenému s přírodou a uvědomit si přitom, jaký má příroda význam pro nás pro všechny,“ vysvětluje Helena Steiningerová z Gymnázia Františka Křižíka, která koordinuje ekologické aktivity studentů ke Dni Země.  Environmentální aktivity ke Dni Země na pomoc přírodě mají na Křižíkově gymnáziu již více než desetiletou tradici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně, Gymnázium Františka Křižíka

Štítky vandalové, nepořádek, odhozené odpadny, Bolevecké rybníky, rekreační oblasti, náklady na úklid, SVSMP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Množství odpadků kolem Boleveckých rybníků stále narůstá, náklady na úklid jdou do statisíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.