Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Veřejná ohniště jsou velký hit, mnoho míst ale trpí kvůli nepořádným návštěvníkům

Posedět a opéct si buřta není pro obyvatele západočeské metropole nesplnitelné přání. Ti, kteří nemají domek a zahradu, mohou využít takzvaná veřejná ohniště. Na území města jich najdete zhruba deset. Do budoucna jich ale víc zřejmě nebude. Pracovníky Správy veřejného statku města Plzně totiž trápí neukáznění lidé, kteří neváhají ničit dřevěný mobiliář a hodí do ohně to, co jim přijde pod ruku.

„Oficiálních veřejných ohnišť evidujeme v Plzni zhruba deset. Čtyři jsou u Boleveckých rybníků, další jsou na různých místech jako je například Špitálský les, kde si ho lidé vyžádali,“ vysvětluje Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Letos na konci dubna vzniklo také nové ohniště na Božkovském ostrově. „Po Plzni je veřejných ohnišť velice málo, proto věřím, že se stane hojně využívaným. Vhodně doplňuje přirozený charakter Božkovského ostrova a rozšiřuje nabídku venkovních aktivit pro veřejnost,“ sdělil před časem místostarosta městského obvodu Jan Fluxa. Dřevo si buď lidé sami donesou nebo využijí to, které tam ponechá správce. Podobná místa najdete i v centru Plzně. „Na území obvodu je jedno veřejné ohniště ve Škodalandu a jedno v Borském parku,“ doplnila Alena Marešová z radnice centrálního městského obvodu.

„Ohniště se snažíme spíše redukovat"

Veřejná ohniště lze jen velmi těžko kontrolovat a často tam vzniká i nepořádek. „Ze zkušenosti také víme, že tato ohniště využívají cizinci žijící v Čechách a na Čechy se tím pádem moc nedostává,“ říká Žáková.

O dodržování nějakých pravidel často také nemůže být ani řeč. Dříve byla vylepená na informačních tabulích, jenže ani ty na mnoha místech nevydrží dlouho. Dobře totiž hoří. Takto například zmizela tabule na naučné stezce Zábělá. Kvůli pár prknům lidé ničí tabule za několik tisíc korun. „Cedule vydrží jen pár dní, než je lidé spálí. Proto je tam už nedáváme,“ konstatuje Žáková.

Alarmující je také množství nepovolených ohnišť mimo vyhrazené lokality, kterých je zpravidla desetkrát více. „Pro nás je to velký problém, protože to může způsobit nemalé škody. Problém také představují lidé, kteří při pobytu v lese kouří a zahodí nedopalek, což může následně způsobit požár. Jako se tomu už několikrát stalo,“ dodala Žáková.

Základní pravidla pro rozdělávní ohně

  • Oheň se smí rozdělávat pouze na určeném místě ve vytvořeném ohništi
  • Prostor okolo ohniště musí být vyklizen a v jeho blízkosti nesmí být ukládány žádné hořlavé a lehce vznětlivé látky, aby bylo zabráněno případnému vlétnutí jisker a následnému požáru.
  • Oheň smí rozdělávat pouze osoba starší 18 let, osoby mladší mohou oheň rozdělávat jen za přítomnosti dospělé osoby
  • Oheň nesmí být rozděláván pomocí hořlavých kapalin
  • Oheň nesmí být ponechán bez dozoru a musí být po celou dobu kontrolován!
  • Ohniště lze opustit až po úplném vyhasnutí ohně, jeho zalití vodou nebo zasypáním zeminou

Oheň nesmí být rozděláván za dlouhotrvajícího sucha a větrného počasí!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, turisté, veřejná ohniště, grilování, opékání, piknik, příroda, Česko, Velký Bolevecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejná ohniště jsou velký hit, mnoho míst ale trpí kvůli nepořádným návštěvníkům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.