Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Více místa k relaxaci i hřiště pro děti. Lidé z nejlidnatějšího obvodu rozhodli o podobě plochy mezi bytovkami

Obyvatelé nejlidnatějšího plzeňského obvodu Lochotín dostali možnost, aby se zapojili do debaty o budoucí podobě prostoru v Majakovského ulici. Na společném setkání lidé nejvíce vyjadřovali přání, aby na místě vzniklo více odpočinkových zón se zelení a herní prvky pro děti. Pokud vše půjde podle plánu, začalo by se s revitalizací prostoru v roce 2026, obvod na tento projekt vyčlenil přes 10 milionů korun.

Prostor, který by měl projít revitalizací, se nachází mezi bytovým domem Majakovského 2 až 16, Lidickou ulicí a Boleveckou základní školou. Dnes je tam vzrostlá zeleň a nefunkční sportovní hřiště.

„Je to území, které má velký potenciál, proto jsme se rozhodli oživit projekt, který před lety zpracovala Správa veřejného statku města Plzně. Ještě předtím, než se však pustíme do jakýchkoli zásahů, chceme znát potřeby místních obyvatel, i proto jsme připravili společné setkání. Projekt je totiž zapotřebí aktualizovat,“ vysvětluje místostarosta prvního obvodu Miroslav Šuma (ANO).

Louku za školou na Vinicích čeká proměna za více než 20 milionů

Už v pondělí začne náročná rekonstrukce louky za 7. základní školou v Plzni na Vinicích. K projektu za více než 20 milionů korun se mohla vyjadřovat také veřejnost, která nejvíce volala po zazelenění a zastínění celého prostoru. Nyní firma oplotí...

 

Lidé ještě před setkáním obdrželi dotazníky, kde měli napsat, co jim v této lokalitě chybí a jestli by ocenili například multifunkční sportoviště. Psát mohli také své vlastní nápady. Mezi nejčastějšími požadavky bylo zachování zeleně a pískoviště, kde by si obyvatelé přáli doplnit herní prvky pro větší i menší děti. Také by ocenili, aby se prostor více odclonil od rušné Lidické ulice. Velká debata se pak rozproudila ohledně toho, kde by měly být lavičky. Záměr vybudování multifunkčního sportoviště většina přítomných odmítla.

„Jsem ráda za všechny tyto podněty a názory, které se budu snažit zapracovat do návrhu studie tak, aby byl proveditelný, funkční, dlouhodobě udržitelný a zároveň i finančně únosný. Vy tady žijete a tohle místo znáte nejlépe, proto je váš pohled velmi důležitý,“ podotkla architektka Barbora Eismanová Nosková. Ti, kteří se nemohli dostavit na veřejné projednání, mohou dotazník vyplnit i on-line na webu obvodu, a to nejpoději do 21. května.

Návrh studie, který už bude vycházet i z podnětů místních obyvatel, obvod veřejnosti představí ve středu 4. října v 17 hodin. „Domluvili jsme se, že druhé veřejné projednání se uskuteční na Bolevecké základní škole. Studii poté architektka dopracuje do své finální podoby,“ doplnil místostarosta Jiří Rezek (Piráti).

Pokud vše půjde podle plánu, nejpozději do roku 2025 bude dokončena projektová dokumentace a vydáno příslušné povolení. „Se samotnými pracemi se pak ideálně začne v roce 2026. Na revitalizaci tohoto sídlištního prostoru je předběžně vyčleněno více než deset milionů korun z rozpočtu prvního městského obvodu,“ uzavřela mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 1

Štítky revitalizace sídliště, prostor k relaxaci, městský park, zeleň ve městě, herní prvky pro děti, participace obyvatel, diskuze s obyvateli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více místa k relaxaci i hřiště pro děti. Lidé z nejlidnatějšího obvodu rozhodli o podobě plochy mezi bytovkami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.