Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňské čtyřdenní Slavnosti svobody si nenechaly ujít desítky tisíc lidí, rekordní účast byla i v Rokycanech

Programem organizace Paměť národa a koncerty na náměstí a v amfiteátru za obchodním centrem Plaza končí dnes v Plzni čtyřdenní Slavnosti svobody - oslavy konce druhé světové války a osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945. Tyto dny si připomněli také v Rokycanech, kde se potkala americká a sovětská armáda. Na nabitý program lákalo Muzeum na demarkační linii, kam přišlo rekordních 6 500 návštěvníků.

Slavnosti svobody se konají od roku 1990 a s výjimkou dvou let poznamenaných pandemií koronaviru na ně každoročně přijížděli z USA a Belgie přímí účastníci válečných bojů. Letos poprvé veteráni nepřijeli. Mnozí zemřeli nebo jim už zdravotní stav nedovolí absolvovat náročnou cestu a program. I tak 34. ročník slavností podle odhadu magistrátu navštívily desetitisíce lidí.

Dnes program pokračoval především v režii organizace Paměť národa, která na náměstí uspořádala dopolední běh či odpolední koncerty. „Zájem o běh navzdory chladnému ránu překročil naše očekávání. Na trasy se postavilo dohromady asi 360 běžců, včetně rodin amerických a belgických veteránů, kteří jsou v Plzni na Slavnostech svobody," řekl ředitel Paměti národa Plzeňský kraj Jiří Kunc.

Bez pomníků a pod dozorem StB, takové byly nelegální oslavy osvobození americkou armádou před rokem 1990

Zcela vygumovat z dějin naší země pravdivou historii o osvobození jihozápadních Čech americkou armádou v květnu 1945 se úporně snažil celých 40 let komunistický režim. Neštítil se odstranit a zničit pamětní desky i památníky připomínající samotné...

Kromě toho byl dnes na náměstí program pro rodiny s dětmi. Akce DEKApro představila charitativní projekt pro plzeňský Hospic svatého Lazara, pro který lidé společně háčkují deky. Na náměstí také zazněly skladby z Osvobozeného divadla a protiválečná tvorba Jiřího Voskovce a Jana Wericha v podání Orchestru Ježkovy stopy. V dalším odpoledním koncertu Paměti národa zpívala Monika Načeva a další hosté. Během dneška už bylo v Plzni méně vojenských kempů než o víkendu. Zůstal jen kemp klubu vojenské historie 16. obrněné divize americké armády v Proluce v centru města.

Slavnosti začaly v pátek právě rozložením kempů a pietními akty u několika pomníků. Hlavní vzpomínkový akt slavností u památníku Díky, Ameriko! se uskutečnil v sobotu. Koná se vždy 6. května, kdy jednoty 16. obrněné divize americké armády vstoupily v roce 1945 do města. Aktu se zúčastnil mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet.

FOTO: Tisíce lidí sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo 280 kusů vojenské techniky

Velkolepou přehlídkou vyvrcholil letošní ročník Slavností svobody, které patří mezi největší tuzemské akce k oslavám konce druhé světové války. Tisíce lidí s českými, americkými a belgickými vlaječkami lemovaly Klatovskou třídu, kudy projíždělo...

Vrcholem slavností byla tradiční nedělní přehlídka historické vojenské techniky Konvoj svobody. Po Klatovské třídě, lemované desítkami tisíc diváků, jelo přes 280 vojenských vozidel, převážně americké techniky z druhé světové války. Nad konvojem prolétly české stíhačky gripen, bitevníky Alca a dopravní letoun CASA, americký tankovací letoun Stratotanker a jedny z nejmodernějších stíhaček světa F-22 Raptor. Z historických letounů se poprvé nad Plzní představila legendární americká stíhačka z druhé světové války Mustang a dále letouny Stinson či dvouplošníky Stearman a Tiger Month.

Rokycanské oslavy hlásí rekordní návštěvnost

Na několikahodinový program lákalo o víkendu také Muzeu na demarkační linii. Do největšího nestátního vojenského muzea v Česku přišlo rekordních 6500 lidí. Oslavy osvobození se v Rokycanech konaly po třech letech.

„Oslavy jsme naplánovali na neděli 7. května, tedy na den, kdy vojáci 23. průzkumné eskadrony 16. obrněné divize USA přijeli v roce 1945 do ulice Stodolní, dnešní ulice Josefa Knihy. Dopoledne jsme si připomněli na čtyřech místech v Rokycanech památku padlých vojáků. Hlavní pietní akt se konal v muzeu ve 13:00," popsal starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Hlavní program se konal tradičně v Muzeu na demarkační linii, které vzniklo v roce 1997 a vlastní na 200 kusů vojenské techniky od první světové války. Na její renovace a opravy si muzeum vydělává také ve filmech. Vojenská technika z muzea se podílí na deseti až 15 filmech ročně, jedním z nich byl například oscarový snímek Na západní frontě klid.

Několikahodinový program v muzeu byl zaměřený hlavně na rodiny s dětmi, na jeho přípravě se podle Vávrové podílelo 130 lidí. Zahájily ho přelety tří letadel a ukázka z muzikálu Dalibora Bárty o životě na demarkační linii – Kozí válka. Muzikál uvádí ve světové premiéře plzeňské Tylovo divadlo. „V odpoledním bloku nechyběly ukázky Policie ČR, defilé armád, dynamická ukázka zatčení K. H. Franka, které se skutečně odehrálo v Rokycanech, seskok parašutistů i bojová ukázka z demarkační linie v květnu 1945. Závěr patřil představení pásové a kolové techniky v terénu," popsal zakladatel muzea František Koch. Součástí programu byly i dobové tábory a výstavy. Na 250 dětí se účastnilo speciálního dětského programu - nácviku stavby barikád.

V minulosti se oslav účastnili i zástupci Ruska. Město nyní podle vedení radnice důstojně uctilo památku vojáků všech armád, kteří položili život za demokracii a svobodu. Vzhledem k současné situaci a k válce, kterou loni Rusko rozpoutalo na Ukrajině, ale pozvánku na oslavy na ruské velvyslanectví Rokycany neposlaly. Radnice ani ve městě nevyvěsila ruské vlajky.

FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023

Pátek, 5. května 2023, 15:33

FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023
FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Slavnosti svobody, historie, osvobození Plzně, váleční veteráni, Muzeum na demarkační linii, osvobození Rokycan, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské čtyřdenní Slavnosti svobody si nenechaly ujít desítky tisíc lidí, rekordní účast byla i v Rokycanech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.