Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňané si při pietním aktu u pomníku Díky, Ameriko! připomněli osvobození města. Poprvé bez veteránů

Vděk americkým a belgickým vojákům, kteří před 78 lety osvobozovali Plzeň, důležitost současného transatlantického spojenectví a partnerství a obrana svobody a demokracie byly hlavními tématy téměř dvouhodinového vzpomínkového aktu u žulových pylonů pomníku Díky, Ameriko! v Plzni. Ve městě dnes třetím dnem pokračují čtyřdenní Slavnosti svobody.

Slavnosti svobody se v Plzni slaví od roku 1990 a až do loňska se jich s výjimkou dvou covidových let pokaždé účastnili i američtí a belgičtí veteráni. Letos poprvé nepřijeli - většina z nich zemřela nebo jim v téměř sto letech zdraví už nedovolí přijet.

„I když tu s nám nejsou, věřím, že symbolicky jsou stále přítomni a společně s námi prožívají naší oslavu svobody, náš vděk a úctu ke statečnosti. Vzpomínáme na ně jako na ty, kteří se o naše osvobození zasloužili, vzpomínáme na ně jako na lidi ze vzdáleného kontinentu, kteří neváhali nasadit svůj život pro naši svobodu. Nemuseli. Mohli zůstat doma se svými rodinami, dětmi, přáteli, svou prací. Mohli si žít svůj život, a přesto vzali zbraň do ruky a vyrazili do vzdálené Evropy a nakonec i sem do Plzně, aby jí navrátili i za cenu svých životů tolik toužený mír a svobodu," řekl v proslovu primátor Roman Zarzycký (ANO). Slavnosti jsou podle něj stále hluboce prožívané oslavy svobody, míru a vděčnosti.

Nikdy nezapomeneme na tu radost a šťastné obličeje Plzeňanů, shodují se veteráni a osvoboditelé města

Velkolepé oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni o poznání jiné. Uskuteční se totiž bez oblíbených amerických a belgických veteránů, kteří se v uplynulých letech pravidelně vraceli do západočeské metropole a nenechali si ujít pietní...

 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že zvláště v době, kdy několik set kilometrů na východ zuří válka, vystupuje význam a hodnota míru, svobody a demokracie do popředí. Naše euroatlantická vazba, spojenectví demokratických a svobodných zemí a partnerství v NATO jsou podle něj zárukou bezpečnosti a svobody. Poděkoval Plzni a Plzeňanům, že si ani v době komunismu nenechali ukrást pravdu a nezapomněli na to, kdo město osvobodil, i za to že si to stále tak silně připomínají a předávají toto vědomí mladším generacím.

O důležitosti boje za svobodu hovořila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Svoboda totiž není jen jakýsi abstraktní pojem, jde o základní podstatu způsobu života, na který jsme si mohli v posledních desítkách let naštěstí zvyknout," uvedla. Připomněla, že s našimi spojenci nás pojí i snaha pomoci ukrajinským obráncům svobody a demokracie, aby i oni mohli brzo slavit své slavnosti svobody.

Oběti amerických vojáků, kteří ve druhé světové válce položili životy, i muže a ženy bez rozdílu národnosti, kteří odvážně bojovali či stále bojují proti útlaku, připomněl také americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. „Tyto naše oslavy jsou hluboce zakotveny v našich sdílených hodnotách svobody, otevřenosti, tolerance a důstojnosti pro všechny. Tyto hodnoty jsou pevným základem našeho transatlantického spojenectví a spojenectví v NATO. Další diktátor, který chce vnutit svou vůli lidem, nesmí uspět. Obě naše země vědí, co je v sázce. O svobodu je třeba neustále pečovat, je třeba ji chránit, je třeba ji bránit a bojovat za ni," zdůraznil Sabet.

Dojetí přemohlo vnuka generála Pattona George Pattona Waterse, který promluvil za americké veterány. „Dnes se v Americe chystají koně k derby v Kentucky, v Anglii byl korunován nový král a v Belgii se slaví den v Evropy, ale tady, v České republice, je chvíle vzpomínání, okamžik ticha, okamžik míru. Českou krajinu prolínají oslavy připomínající Američany, kteří obětovali své životy, kteří se vítězství nemohli dočkat. Za to vám nikdy nemůžeme dostatečně poděkovat. Nezapomeňme na hodnotu a na cenu svobody, na odhodlání žít v demokracii. Nenechme si to proklouznout mezi prsty," řekl pohnutým hlasem.

Plzeňské slavnosti pokračují do pondělí. Vrcholem nedělního programu je velká vojenská přehlídka Konvoj svobody s více než 280 kusy americké vojenské historické techniky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Slavnosti svobody, osvobození Plzně, pietní akt, váleční veteráni, 1945

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané si při pietním aktu u pomníku Díky, Ameriko! připomněli osvobození města. Poprvé bez veteránů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.