Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO: Tisíce lidí sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo 280 kusů vojenské techniky

Velkolepou přehlídkou vyvrcholil letošní ročník Slavností svobody, které patří mezi největší tuzemské akce k oslavám konce druhé světové války. Tisíce lidí s českými, americkými a belgickými vlaječkami lemovaly Klatovskou třídu, kudy projíždělo 280 kusů historické vojenské techniky. Vše doprovodily také přelety současných i historických letounů. Konvoj bylo možné sledovat také online.

„Ozdobou konvoje vždy byli ti, kdo Plzeň v květnu roku 1945 osvobodili. Žijícím veteránům jejich zdravotní stav už nedovolil z USA a Belgie přicestovat, přesto jsou na Slavnostech svobody s námi alespoň symbolicky,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Oblíbené veterány zastoupili jejich příbuzní, kteří měli čestné místo na vozech Jeep. V rukou měli šeříky a fotografie veteránů. Diváci je bouřlivě přivítali potleskem.

Nikdy nezapomeneme na tu radost a šťastné obličeje Plzeňanů, shodují se veteráni a osvoboditelé města

Velkolepé oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni o poznání jiné. Uskuteční se totiž bez oblíbených amerických a belgických veteránů, kteří se v uplynulých letech pravidelně vraceli do západočeské metropole a nenechali si ujít pietní...

V konvoji přihlížející zdravil například George Patton Watters, vnuk amerického generála Pattona, jenž se svými jednotkami osvobodil Plzeň. „Ženy a muži, kteří sloužili ve 3. armádě pod velením generála Pattona, byli pravými bojovníky. Jejich posláním bylo dosáhnout osvobození. Za pomoci belgického 17. střeleckého praporu a za pomoci odboje v českých zemích svůj úkol splnili. Podle historických záznamů se jim dostalo skvělého přijetí. Zmiňuje se o tom také deník generála Pattona. Nikdy vám nedokážeme dost poděkovat za to, že si připomínáte všechny ty, kteří se vítězství nemohli dočkat,“ uvedl.

S belgickou výpravou jel Luc Rensonnet, jehož otec byl belgický veterán a předseda Bratrstva 17. střeleckého praporu Georges Rensonnet. „Naši otcové už tady nejsou, a tak se do Plzně vracíme s trochou smutku, ale vyváží to vřelá přijetí, kterých se nám tady dostává, a úcta k našim otcům, kterou od Plzeňanů vnímáme,“ sdělil.

V čele konvoje jela těžká technika 16. obrněné divize, která jako první ráno 6. května 1945 vjela do Plzně. První jel americký střední tank M4 Sherman, jediný pojízdný v Česku. Jeho majitelem je Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16. obrněné divize. Tank dostal do Čech v roce 2018 z Argentiny a spolu s kolegy jej postupně renovuje. Loni tank pojmenovali po veteránovi Georgi Thompsonovi. Thompson dokonce ve svých sedmadevadesáti letech jel při loňských oslavách přímo na věži tanku.

Válečný veterán George Thompson oslavil 98. narozeniny, klub vojenské historie po něm pojmenoval tank

Plzeň je mým druhým domovem, říkává s oblibou válečný veterán George Thompson, který se svými spolubojovníky v květnu 1945 osvobodil Nýřany a dále pokračovali směrem do západočeské metropole. Thompson se pravidelně účastní Slavností svobody a...

Za tankem jela v konvoji například obrněná vozidla M8 Greyhound, dále polopásové half-tracky, kolový lehký průzkumný transportér Scout Car, těžký tahač Diamond, několik verzí nákladních vozidel GMC, těžké nákladní vozidlo Ward LaFrance, šestikolové a čtyřkolové vozy značky Dodge, motocykly Harley Davidson a desítky jeepů - ikon druhé světové války. Další část konvoje patřila ukázce techniky a výstroje Československé samostatné obrněné armády československého zahraničního odboje ve Velké Británii.

Následovaly americké vojenské historické vozy dalších klubů vojenské historie. Část historické vojenské techniky přejela na centrální náměstí. Přehlídku uzavřela ukázka současné americké a české armádní techniky i vozy integrovaného záchranného systému.

FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023

Pátek, 5. května 2023, 15:33

FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023
FOTOGALERIE: Plzeň ožila slavnostmi svobody 2023
 

Konvoj byl letos o několik desítek vozů bohatší než v minulých letech, nebývalou podívanou ale nabídl i ve vzduchu při přeletech nejmodernějších i válečných letounů. Armáda ČR vyslala transportní letoun CASA, dvě stíhačky JAS-39 Gripen a dva bitevníky L-159 Alca. Vzdušné síly armády USA poslaly na nebe nad Plzní ze základny v Německu tankovací letoun Stratotanker, po jehož bocích letěly i jedny z nejmodernějších stíhaček světa F-22 Raptor. Z historických letounů poprvé nad Plzní létala ikonická americká stíhačka z druhé světové války Mustang a dále letoun Stinson, cvičný americký dvouplošník Stearman a britský cvičný dvouplošník Tiger Month.

Slavnosti pokračují do pondělí. Nabízejí vojenské historické kempy, kulturní i charitativní pořady. Více informací najdete na webových stránkách Slavnostní svobody.

FOTOGALERIE: Convoy of Liberty 2023

Neděle, 7. května 2023, 14:00

FOTOGALERIE: Convoy of Liberty 2023
FOTOGALERIE: Convoy of Liberty 2023

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Slavnosti svobody, Konvoj svobody, Convoy of Liberty, osvobození Plzně, konec války, 1945

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tisíce lidí sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo 280 kusů vojenské techniky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.