Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bombardování spojenců na konci války totálně zničilo plzeňský pivovar, jeho příběh připomíná nový pivní speciál

Koncem války dopadaly na západočeskou metropoli tuny bomb. Nálety směřovaly primárně na Škodovku, ale opakovaně zasáhly také městské pivovary. Zatímco Prazdroj bombardování přečkal téměř bez úhony, vedlejší Měšťanský pivovar (dnešní Gambrinus) byl zcela zničený. Skoro nikdo tehdy nevěřil, že se podaří výrobu obnovit. Jenže pak se o slovo přihlásil tehdejší ředitel František Hlaváček a svou plamennou řečí vyburcoval své okolí, aby to s pivovarem ještě nevzdávali. O několik měsíců později se už v Gambrinusu opět vařilo pivo. Tento příběh si nyní pivovar připomíná novým speciálem Legenda 13.

Hlavní podíl na obnově pivovaru měl František Hlaváček, který působil jako sládek a vrchní ředitel od roku 1934. Po válce přesvědčil okolí, že Gambrinus nesmí skončit. „V jeho troskách děda vyskočil na bednu od piva a plamennou řečí přesvědčil spolupracovníky, aby se pokusili pivovar vzkřísit. Už před koncem roku 1945 byl pivovar obnoven a už v následujícím roce uvařil přes 200 000 hektolitrů piva," popsal Jan Hlaváček, bývalý sládek a šéf pivovaru a vnuk Františka Hlaváčka. Dynastie Hlaváčků je s pivovarem spjata tři generace.

Postavil stovky domů i dva největší plzeňské pivovary, přesto ho téměř nikdo nezná

Kdyby Plzní neprošel Martin Stelzer, zcela jistě by vypadala o poznání jinak a kdoví, jestli by ji v zahraničí proslavil pěnivý mok. Právě on stojí za nejstaršími a dodnes fungujícími plzeňskými pivovary, do kterých přivedl sládka Josefa Grolla,...

 

„Každá válka je pro jakýkoli pivovar hrozně náročná. Pro válečné účely se spotřebovávají barevné kovy, železo, lidé odchází na frontu a musí se vařit z náhražek. Ke konci války se používal například čirok jako náhražka nebo nekvalitní obiloviny. Pivovarníci se snažili pracovat s tím, co zbylo. Od nádob až po suroviny. Uvařit pivo bylo velmi obtížné. Je třeba ale říci, že plzeňští sládci byli vždy nesmírně šikovní a pivo měli vždy dobré. Jen ta doba nebyla dobrá a neradi na to vzpomínáme,“ uvedl obchodní sládek Martin Hložek.

Nejničivější bombardování zažil pivovar 17. dubna1945. Bomby spojenců mířily na nedalekou Škodovku, v té době německou zbrojovku. Zasáhly však velkou část Měšťanského pivovaru.

Plzeň si připomněla oběti tragického náletu spojenců ze 17. dubna 1945, zahynulo tehdy kolem 850 osob

Položením květin Plzeňané uctili památku obětí spojeneckých náletů ze 17. dubna 1945 v městské části Doubravka v rámci pietních aktů v Sousedské a Jateční ulici, dále také u památníku na Habrmannově náměstí. Na památníku v Sousedské ulici je...

 

„Prazdroj válku přečkal víceméně dobře. Gabrinus byl ale úplně zdevastovaný. Už to vypadalo, že se tam nikdy nebude vařit pivo a nikdy se už nepostaví znovu na nohy. Tehdejší ředitel byl ale naprosto fenomenální člověk vyburcoval pivovarskou chasu, aby pivovar znovu postavili. Domluvil se také škodováky, díky kterým získali mnoho dílů a zařízení. Během několika měsíců se tam znovu začalo vařit pivo,“ upřesnil Hložek.

Dělníci ale museli znovu postavit doslova celý pivovar i přilehlé domy. Zajímavostí je, že tehdejší zaměstnanci přinášeli sudy a bedny na lahve, které měli doma nebo je někde našli. I díky tomu se mohla rychleji obnovit distribuce piva.

Dřevěný sud s pivem Legenda 13 slavnostně narazil v kempu na Slavnostech svobody primátor města Roman Zarzycký (ANO), který však zdůraznil, že je abstitent. 

Příběh znovuzrozeného pivovaru si nyní Gambrinus připomíná novým speciálem Legenda 13. „Je to naše nejsilnější světlé pivo. Je nefiltrované a nepasterizované,“ doplnil Hložek. Tato"třináctka" s 5,6 procenta alkoholu bude po celý květen točit více než tisícovka hospod v ČR. Pivovar ho bude dodávat i další měsíce roku do hospod, které mají nejvyšší výtoč piva Gambrinus. Gambrinus je jedno z nejoblíbenějších piv v ČR, má chráněné zeměpisné označení České pivo.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Plzeňského Prazdroje

Štítky bombardování Plzně, nálet na Plzeň, Měšťanský pivovar, Gambrinus, historie, sládek, pivovarnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bombardování spojenců na konci války totálně zničilo plzeňský pivovar, jeho příběh připomíná nový pivní speciál  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.