Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeň si připomněla oběti tragického náletu spojenců ze 17. dubna 1945, zahynulo tehdy kolem 850 osob

Položením květin Plzeňané uctili památku obětí spojeneckých náletů ze 17. dubna 1945 v městské části Doubravka v rámci pietních aktů v Sousedské a Jateční ulici, dále také u památníku na Habrmannově náměstí. Na památníku v Sousedské ulici je uvedeno 118 jmen obětí z řad obyvatel plzeňské Doubravky. Celkem ale při náletu v Plzni zahynulo kolem 850 osob, včetně desítek dětí.

Z území Velké Británie 16. dubna odstartovalo k nočnímu bombardování 222 těžkých čtyřmotorových Lancasterů a 11 lehkých dvoumotorových Mosquitů RAF. Nad Plzeň se letadla dostala ve 3:40 ráno. Samotný nálet bombardérů začal ve 4:05 a trval necelých 20 minut. Nejprve celý prostor rozzářilo obrovské množství světlic, podle pamětníků bylo světlo jako ve dne a pak začalo skutečné peklo. Bombardéry shodily 891 tun bomb a čtyři tuny zápalných bomb.

Cílem spojenců bylo mimo jiné zničit seřaďovací nádraží, kde se nacházelo velké množství vlakových souprav a znemožnit tak německým vojákům ústup po železnici. Řada bomb však dopadla mimo cíl a připravila v Plzni o život až 850 osob. Přesné číslo není známé. Velké množství obětí bylo z řad německých vojáků.

Mezi nejvíce zasažená místa v této čtvrti patřila také dělnická kolonie Cikánka mezi Jateční ulicí a řekou Berounkou. V podzemním krytu, na který tehdy dopadla letecká puma, zahynulo kolem stovky civilistů. Při náletu zemřela také učitelka Květoslava Zajícová ze základní školy na Habrmannově náměstí společně s 38 dětmi. Zcela zničeno bylo kromě kolonie Cikánka 120 domů dalších 154 bylo poničeno těžce a 2053 domů utrpělo lehké poškození.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu, Archiv Zdeňka Roučky, Petr Osvald

Štítky nálet, bombardování Plzně, pietní akt, oběti náletu, Plzeň, Doubravka, bomba, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň si připomněla oběti tragického náletu spojenců ze 17. dubna 1945, zahynulo tehdy kolem 850 osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.