Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nikdy nezapomeneme na tu radost a šťastné obličeje Plzeňanů, shodují se veteráni a osvoboditelé města

Velkolepé oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni o poznání jiné. Uskuteční se totiž bez oblíbených amerických a belgických veteránů, kteří se v uplynulých letech pravidelně vraceli do západočeské metropole a nenechali si ujít pietní akty i setkání s veřejností. Nyní alespoň symbolicky poslali vzkazy, kde vzpomínají na květnové dny roku 1945.

Na Slavnosti svobody, které se poprvé konaly hned po revoluci v roce 1990, jezdili dosud veteráni z USA a Belgie, kteří město v květnu 1945 osvobozovali. Mnozí ale již zemřeli, ostatním, téměř stoletým mužům, už zdravotní stav nedovolí absolvovat náročnou cestu a program. Na Plzeň přesto nedají dopustit, což dokazují i emotivní videa, v nichž vzpomínají na nezapomenutelnou atmosféru, která v osvobozeném městě panovala.

„Byl jsem jedním ze šťastných vojáků, kteří osvobodili Plzeň od nacistů. Byla to velká čest a lidé byli tak vřelí a šťastní. Nikdy na to nezapomenu. Je tomu téměř 80 let a pořád nemůžu uvěřit tomu, jak skvělí jste,“ uvedl například Robert Muthersbaugh. Podobně hovořil i Lincoln Harner, jenž sloužil u dělostřeleckého praporu a spolu s 16. obrněnou divizí vstoupil v květnu do Plzně.

„Bylo pro mě bylo velkou ctí, že jsem mohl být jedním z těch, kteří se na osvobození podíleli. V Plzni jsme byli od 5. do 15. května a pak jsme odjeli ke Strakonicím, kde jsme zůstali až do 1. července. Moc na mě zapůsobilo, jak se k nám Češi chovali a jak byli přátelští. Už tehdy jsem si říkal – pokud se někdy vrátím do Evropy, chtěl bych znovu navštívit tuto zem,“ uvedl Harner.

Herman Geist si loňské Slavnosti svobody vyloženě užíval.

Jedním z prvních, kdo do tehdy do Plzně vkročil, byl i Herman Geist „Byl jsem poručíkem u 38. pluku 2. pěší divize za 2.světové války. Generál Patton chtěl, aby do Plzně došla stálá armádní divize, která by od Němců převzala kapitulaci. 5. května jsme vstoupili do Plzně, vedl jsem četu roty F. Kapitán Harris a plukovník Gilbert mě poslali jako prvního a do Plzně jsme vstoupili 5. května 1945. A to byl konec války. Věříme, že Slavnosti svobody budou pokračovat. Snad se mi je podaří v příštím roce navštívit,“ přeje si Geist.

Asi nejvřelejší vztah k Plzni má osmadevadesátiletý George Thopson, který loni dokonce usedl do čela Konvoje svobody a tisícovkám nadšených diváků mával přímo z tanku. „K Česku jsem měl vždy bližší vztah než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a moji kamarádi na střední škole se jmenoval Havel a Černý. Všichni moji přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Plzeň je mým druhým domovem. Kdybych se někdy stěhoval, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tam milují a já miluji je,“ svěřil se oblíbený veterán.

Válečný veterán George Thompson oslavil 98. narozeniny, klub vojenské historie po něm pojmenoval tank

Plzeň je mým druhým domovem, říkává s oblibou válečný veterán George Thompson, který se svými spolubojovníky v květnu 1945 osvobodil Nýřany a dále pokračovali směrem do západočeské metropole. Thompson se pravidelně účastní Slavností svobody a...

I bez veteránů budou letošní slavnosti velmi nabité. Největší oslavy konce druhé světové války v Česku nabídnou vojenské kempy, pietní akty, koncerty, výstavy, charitativní akce i oblíbený konvoj vojenské historické techniky. V neděli 7. května se mohou lidé těšit na přehlídku 280 kusů vojenské techniky. Pokud bude přát počasí, doprovodí kolonu také přelety dvou stíhaček Gripen, bojových letounů Alca a transportní letoun Casa. Ze základny v Německu by měly odstartovat také dvě americké stíhačky F-22 Raptor. Z historických letounů poprvé nad Plzní poletí ikonická americká stíhačka z druhé světové války Mustang a dále letoun Stinson, cvičný americký dvouplošník Stearman a britský cvičný dvouplošník Tiger Month.

Bližší infotmace najdete na webu Slavností svobody. Živý přenos vzpomínkového aktu Díky, Ameriko! a Konvoje svobody bude na facebooku města a slavností.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Slavnosti svobody, váleční veteráni, osvobození Plzně, květen 1945, konec druhé světové války

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikdy nezapomeneme na tu radost a šťastné obličeje Plzeňanů, shodují se veteráni a osvoboditelé města  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.