Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavba centra služeb pro bezdomovce za 120 milionů korun se chýlí ke konci, fungovat bude od léta

Plzeň v letošním roce dokončí stavbu centra, které by mělo zvýšit kapacitu služeb pro bezdomovce. Už loni začalo město ve Wenzigově ulici rozšiřovat Domov svatého Františka a stavět nový objekt azylového domu Patronus. Stavba má být dokončená do 30. června, fungovat má začít během léta, protože po kolaudaci budovy musí požádat o registraci služby. Radnice dál plánuje také zřízení nízkoprahového centra, které by se mělo zaměřit zejména na ženy bez domova.

Podle velké studie bezdomovectví, kterou si nechalo město zpracovat, žije v Plzni zhruba 400 lidí bez přístřeší. Více než polovina z nich je na ulici méně než pět let. O služby města má zájem drtivá většina z nich. Zejména pak o nízkoprahové denní centrum, kde si mohou ohřát jídlo, vyprat oblečení nebo se vykoupat.  

Dosud služby pro bezdomovce nabízí Domov sv. Františka, provozovaný Městskou charitou Plzeň, nestačí ale pokrýt potřebu. Nově budovaná přístavba a azylový dům tak mají rozšířit kapacity těchto služeb. „Domov svatého Františka bude mít kapacitu 116 osob, z toho nízkoprahové denní centrum bude 60 míst a noclehárna 56 lůžek. Azylový dům Patronus bude mít kapacitu 26 míst," popsala radní Světlana Budková (STAN), která má na starosti bytovou politiku a sociální a dostupné bydlení. Téměř 90 procent uznatelných nákladů město získalo z dotace EU, doplnila.

Bezdomovci mohou na noclehárnu i se svými psy, před Domovem sv. Františka vznikly nové kotce

Zima je sice zatím mírná, přesto je největší plzeňská noclehárna pro bezdomovce ve Wenzigově ulici zcela zaplněná a musí využívat kapacity v okolních komerčních ubytovnách. Zájemci však musí splňovat podmínky jako například to, že nesmí přijít...

 

Azylový dům komunitního typu bude provozovat Armáda spásy a bude v něm nabízet ubytování na přechodnou dobu a také pomoc při začlenění klientů do společnosti, návratu na trh práce a získání jejich nezávislosti na sociálních službách.

„Zároveň tím nekončíme, chceme pokračovat ve výstavbě nízkoprahových center pro osoby bez domova. A prioritou je centrum pro ženy bez přístřeší, to by mělo vzniknout v Cukrovarské ulici. Tam je to ve fází projektové přípravy," uvedla radní. Podle zpracované studie by mělo centrum vzniknout v blízkosti dnešního humanitárního skladu, který provozuje charita. „My tam v současnosti budujeme ještě v objektu bývalé vrátnice jakousi výdejnu humanitární pomoci s nějakým hygienickým zázemím pro lidi bez přístřeší pro občasné osprchování a podobně. Poskytovatel služeb by měla být charita, mělo by se jednat o denní centrum, ne noclehárnu," dodala Budková.

Kromě stavby nových zařízení město například v uplynulé zimě dvakrát otevřelo po dobu velkých mrazů dočasné centrum, takzvaný teplý stan, v areálu DEPO2015. Vyhřívaný velkokapacitní stan může nabídnout přenocování, zázemí, lůžka se spacáky a teplé jídlo až 70 lidem denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky charita, Domov sv. Františka, bezdomovec, bezdomovci, azylový dům, nízkoprahové denní centrum, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba centra služeb pro bezdomovce za 120 milionů korun se chýlí ke konci, fungovat bude od léta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.