Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Tři stovky zpovědí lidí bez domova i názory veřejnosti, Plzeň si nechala zpracovat studii bezdomovectví

Dosud nejrozsáhlejší studie mapuje zkušenosti zhruba tří stovek lidí bez domova, kteří žijí na území Plzně. Jedná se o nejrozsáhlejší projekt svého druhu v republice, jenž si nechalo město zpracovat. Cílem radnice je najít průnik mezi bezdomovci a míněním veřejnosti a nalézt taková řešení, která pomohou zlepšit situaci. Studii zpracovali odborníci Katedry sociologie Západočeské univerzity v Plzni pod vedením docenta Jana Váně.

„Věřím, že výsledky, které jsme v rámci výzkumu získali, poslouží k tomu, aby byly přijaty takové kroky, které povedou ke zlepšení situace v práci s lidmi v bezdomoví. Význam našich zjištění spočívá v tom, že jsme aplikovali koncept takzvané Pace polls, v jehož rámci šlo o nalezení průniků v postojích veřejnosti a lidí bez domova při hledání řešení, která by byla pro obě skupiny akceptovatelná. Jsme přesvědčeni, že taková řešení jsme dokázali detekovat a nyní je na politické reprezentaci a organizacích, které se problémem zabývají, zda budou ochotni se jich ujmout a realizovat je,“ uvedl vedoucí výzkumu Jan Váně.

Bezalkoholové zóny schvaluje většina Plzeňanů

V rámci výzkumu oslovili 754 respondentů z řad veřejnost, drtivá většina z nich uznala, že by město mělo lidem bez přístřeší podat pomocnou ruku. Téměř 54 procent dotázaných by přispělo na konkrétní aktivitu, kterou by město zajistilo pro lidi bez domova, tedy třeba na nocleženku, spací pytel, jídlo a podobně. Plzeňané se vyjádřili i k dalším otázkám, jako třeba, jak často potkávají lidi bez domova, kde nejčastěji, v jakých případech by mělo město dotyčným pomoci a další. Veřejnost klade primárně velký důraz na to, aby řešení bylo funkční, tedy aby pomáhalo, bylo využité a nenarušilo pořádek, finanční stránka je až druhotná, nikoliv ale nepodstatná. Plzeňané jsou také pro, aby ve městě vznikly bezalkoholové zóny, souhlasí 91 procent dotázaných.

Tématu bezdomovectví se věnuje také nová výstava v Šafaříkových sadech. K výstavě vznikl také bezdomovectvi.cz.

Podstatnou část projektu tvoří samotné rozhovory s lidmi bez domova. „Osloveno bylo 325 osob, 43 z nich rozhovor odmítlo, 282 se jej zúčastnilo. Díky tomu například víme, jaké návyky, potřeby a očekávání dotyční mají, zda jsou v kontaktu se svými rodinami, zda nocují o samotě, nebo například ve dvojici, v jakém rozsahu v posledním roce pracovali, kde se nejčastěji pohybují a zejména pak také, o jaké konkrétní služby ze strany města by měli zájem. Já osobně za pozitivní považuji například to, že 69 procent dotazovaných osob bez domova chce v maximální možné míře změnit svůj život k lepšímu,“ přiblížil radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS), jehož resort stojí za zadáním dané studie.

Polovina lidí bez domova žije v centru

Zhruba polovina respondentů z řad bezdomovců dříve bydlela ve standardním bydlení, třetina pak na ubytovně. Celkem 57 procent dotázaných žije na ulici méně než pět let. Necelé dvě pětiny dotázaných lidí bez domova nocují o samotě, necelá třetina ve dvojici. Třetina nebyla za poslední rok v kontaktu s nikým ze své rodiny, třetina byla v kontaktu s rodiči. 35 procent respondentů nebylo v kontaktu s nikým ze svých přátel, kteří mají stálé bydlení.

Dotazy se týkaly i pracovních návyků, kdy třetina lidí bez domova pracovala za poslední rok šest a více dní v kuse, pětina čtyři až pět dní a třetina vůbec nepracovala. Co se týká konzumace alkoholu, 50 procent lidí bez domova pije alkohol maximálně jednou týdně nebo méně, celkově pětina zcela abstinuje.

Pomoc města by bezdomovci uvítali

O služby ze strany města by dotyční měli zájem. Například 78 procent lidí bez domova by využívalo nízkoprahové denní centrum, tedy místo, kam si mohou přes den zajít, kde si mohou odpočinout, ohřát jídlo, posedět, vyprat si a osprchovat se. O vývařovnu s jídlem zdarma by mělo v zimě zájem 63 procent dotázaných, 85 procent lidí projevilo zájem o veřejné sprchy, tedy místo, kam by se mohli přijít umýt a nemuseli by se hlásit předem.

Na základě výzkumu a zpracovaných dat chce město vytvořit Plzeň koncepci, která bude systémově řešit bezdomovectví na území města. „Chceme ji mít hotovou v prvním čtvrtletí příštího roku, projednáme ji se všemi klíčovými aktéry, tedy nejen v rámci města, ale i s odbornou veřejností a pomáhajícími organizacemi. Poté půjde do zastupitelstva,“ vysvětluje Šlouf. Koncepce bude podkladem pro akční plány, v nichž už budou konkrétní opatření s přímou vazbou na rozpočet města. Konkrétně se město zaměří mimo jiné na provozování nízkoprahového denního centra, azylového domu a poskytování teplého jídla v zimě, v tomto byl největší průnik mezi veřejností a lidmi bez domova.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Muchka

Štítky bezdomovci, Plzeň, výzkum, studie, bezdomovec, Západočeská univerzita v Plzni, jídlo, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Tak to bych měl příspěvek do studie. Pokusil jsem se dát bezdomovcům práci. V nabídce nechyběla stravenka za 100 Kč denně, odvoz na a z pracoviště a možnost si zdarma vyprat a usušit v sušičce prádlo i šatstvo a výplata týdně formou zálohy. Já měl jediný požadavek aby odvedli práci na kterou jsem je najal. Nevydržel žádný déle než do první výplaty.

Pátek, 1. října 2021, 07:17Odpovědět

Tři stovky zpovědí lidí bez domova i názory veřejnosti, Plzeň si nechala zpracovat studii bezdomovectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.