Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Plzeňském kraji je zhruba 25 000 uprchlíků z Ukrajiny, jejich počty nerostou

Počty ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji se od loňského září října nemění. Celkově jich za rok do regionu přišlo zhruba 36 000, zůstává jich odhadem 25 000. Z nich bylo na konci roku zaměstnáno 15 000. Tři čtvrtiny uprchlíků tvoří matky s dětmi a senioři. Přesné počty budou známy poté, co znovu požádají o dočasnou ochranu a do konce března se zaregistrují.

„V zimě zatím další nepřicházejí. Jediné, co se změnilo je, že zhruba 50 procent nově přicházejících požaduje ubytování," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj přichází zhruba 600 Ukrajinců týdně, z toho 250 až 300 uprchlíků kraj ubytuje. „Ubytování máme. Řada kapacit se uvolňuje poté, kdy si uprchlíci našli práci a klasický komerční pronájem," řekl.

Krajskou ubytovnu pro uprchlíky z Ukrajiny obývá 150 osob, nově tam vzniklo i komunitní centrum

Ubytovnu pro bezmála 200 válečných uprchlíků vybudoval Plzeňský kraj v Čechově ulici v Plzni bezprostředně po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Po necelém roce fungování prošla ubytovna řadou oprav a aktuálně tam žije zhruba 150 lidí. Pod vedením...

Desítky matek s dětmi nebo senioři, kteří nemají možnost pracovat, využívají celoroční ubytování v ubytovně v Čechově ulici v Plzni s kapacitou 200 lůžek. Provozuje ji kraj a je trvale ze tří čtvrtin obsazená. Jinou kapacitu kraj nemá, provizorní internáty středních škol už opustil. Kraj má také nasmlouvaných téměř 200 soukromých ubytovatelů.

Hejtman: Problémy s uprchlíky nejsou

„Zaměstnání chtějí, o práci usilují. Náš kraj má nejvyšší počet zaměstnaných na jednoho obyvatele z celé ČR," podotkl hejtman. Ženy se nejvíce uplatňují ve výrobě, gastronomii a úklidových pracích. „Firmy o ně stojí. Spousta podniků dělá jazykové kurzy, vzdělává je. V řadě, zejména mezinárodních firem už se dostávají na vedoucí pozice. Teď jsem byl v Daikinu, kde dělá Ukrajinec mistra českým dělníkům, protože je dobrý," uvedl příkladem. Jazykové kurzy pořádá kromě firem Západočeská univerzita i Centrum lidských zdrojů.

Policie podle Špotáka neeviduje zvýšenou kriminalitu Ukrajinců. Kraj necítí, že by uprchlíci řešili finanční problémy. „Je o ně postaráno. Mají placené ubytování, k tomu dostávají humanitární dávku 5000 korun. Pokud mají jiný vyšší příjem, tak se jim snižuje," dodal. Fungují také individuální sbírky a výborně podle hejtmana pracuje potravinová banka plzeňské charity.

Podle odhadů zůstane v ČR polovina uprchlíků

Podle Špotáka se nálada ve společnosti vůči uprchlíkům trochu zhoršila kvůli rostoucí inflací a cenám energií. „Občas zaznamenáváme verbální útoky, ale těch lidí, kteří si myslí, že Ukrajinci za to mohou, je ve společnosti minimum," uvedl. Podle něj se takové názory objevují jen na sociálních sítích, v určitých skupinách, ale nejde o veřejné nebo fyzické útoky.

Hejtman odhaduje, že uprchlíků z Ukrajiny zůstane v ČR asi polovina. „Počáteční odhady hovořily o 30 procentech, ale čím déle se bude válka prodlužovat, tak ti lidé budou chtít žít u nás víc a víc. Teď se odhaduje, že by jich tu mohla zůstat polovina až 60 procent ze současných 22 000 až 25 000," myslí si. Podle Špotáka to velmi pomáhá firmám s hledáním nových pracovníků.

Plzeňský kraj plánuje stamilionové investice do silnic, nemocnic či škol, vyrovnat se musí s uprchlíky z Ukrajiny

Stamilionové investice do dopravy, zdravotnictví, kultury, rozvoje venkova i dalších oblastí patří k prioritám Rady Plzeňského kraje ve zbytku volebního období do podzimu 2024. Kraj se také musí vypořádat s problematikou válečných uprchlíků z...

 

Školy v regionu nehlásí problémy s nedostatkem míst, velká rezerva je na středních školách kromě gymnázií. Kraj rozšiřuje jejich obory podle zájmu. „Ti, kteří tady opravdu chtějí zůstat a studovat, tak jsou aktivní a snaží se naučit češtinu, etablovat se a učit," popsal hejtman.

V krizové rezervě na Ukrajinu má kraj asi 150 milionů korun. „Nejvíc vyplácíme ubytovatelům, což následně dostáváme zpět od ministerstva vnitra, bohužel s dvouměsíčním zpožděním," upřesnil hejtman. Další peníze jdou na provoz krajského asistenčního centra pomoci v Plzni, o nějž se už nemá starat kraj. „Pokud se podepíše lex Ukrajina 5, tak ho bude od 1. dubna provozovat odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra," konstatoval Špoták. Zůstane ale na stejném místě a bude stále otevřené třikrát týdně. Pro uprchlíky, jichž tam teď projde asi 600 týdně, se nic nezmění, dodal.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky Ukrajinci, uprchlíci z Ukrajiny, váleční uprchlíci, zaměstnání cizinců, ubytování cizinců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji je zhruba 25 000 uprchlíků z Ukrajiny, jejich počty nerostou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.