Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj plánuje stamilionové investice do silnic, nemocnic či škol, vyrovnat se musí s uprchlíky z Ukrajiny

Stamilionové investice do dopravy, zdravotnictví, kultury, rozvoje venkova i dalších oblastí patří k prioritám Rady Plzeňského kraje ve zbytku volebního období do podzimu 2024. Kraj se také musí vypořádat s problematikou válečných uprchlíků z Ukrajiny i se zdražováním energií. Dotace mají podpořit rozvoj venkova. Vize je, aby se kraj stal regionem, jakým byl před třemi roky před pandemií koronaviru a před válkou na Ukrajině.

Současná koalice ANO, Piráti a STAN je ve vedení Plzeňského kraje právě rok. Loni v únoru se tehdejší koaliční Piráti a STAN dohodli s dosud opozičním ANO a v opozici skončily do té doby koaliční ODS a TOP 09. Místo hejtmana nově připadlo Rudolfovi Špotákovi (Piráti). "Investice se odvíjejí a budou odvíjet podle toho, jaké budou dotační tituly. V rámci svého rozpočtu si kraj může dovolit investice v řádech stovek milionů korun. Hodně jsme zintenzivněli projektovou přípravu, abychom byli připraveni na vyhlašování dotačních titulů," řekl hejtman Rudolf Špoták. Řadu projektů, například přístavby nemocnic nebo rekonstrukci bývalých lázní v Plzni na kulturní centrum, bude kraj dělat po etapách s přesahem do dalšího volebního období. Kraj není zadlužený, případné úvěry půjdou jen na předfinancování projektů, na které se podaří získat dotace, uvedl hejtman.

Ve zdravotnictví plánuje kraj stamilionové investice do nemocnic. V Rokycanech připravuje postupnou rekonstrukci, přístavbu dvou objektů a vybudování urgentního příjmu, vše za víc než 830 milionů korun. Letos má být hotový projekt a stavební povolení. Kromě toho se v nemocnici dokončí kotelna za asi 35 milionů korun. Dokumentace by měla být letos hotová také pro Stodskou nemocnici, kde se počítá s centrálním a urgentním příjmem za 188 milionů. V Klatovské nemocnici se za téměř půl miliardy korun plánuje nová přístavba šesti podlaží s urgentním příjmem, laboratořemi a lůžkovou částí. Hotová je zatím studie a připravuje se výběrové řízení na projektanta. Kraj zároveň podle náměstka pro zdravotnictví Pavla Haise (Piráti) dokončuje evropský projekt REACT, z něhož šlo do krajských nemocnic přístrojové vybavení za 430 milionů korun.

Další stamiliony korun investuje kraj do dopravy a svých 4600 kilometrů silnic a 900 mostů. Letos má ve vlastním rozpočtu na opravy a stavby silnic a průtahů přes 500 milionů korun, dalších rekordních 565 milionů má dostat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Po dokončení západního kruhu Plzně za víc než dvě miliardy, který se otevře 19. února, kraj jako největší akci plánuje napojení severního Rokycanska na silniční síť za víc než 593 milionů, začít se má v létě. Další stamiliony stojí zrychlení dopravy do Sušice, a to obchvat Brodu a průtah Kolincem, které by měly skončit letos. Nákladná bude také oprava mostu přes Berounku v Liblíně.

Ve školství se chytají stavby pro krajské střední školy a učiliště, například stomilionová investice nové budovy dílen pro strojní průmyslovku v Plzni, stejně nákladná nová budova základní umělecké školy v Plzni nebo přístavba pavilonu elektrotechnického učiliště v Plzni za 70 milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky investice do silnic, investice do nemocnic a škol, uprchlíci z Ukrajiny, priority kraje, hejtman Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj plánuje stamilionové investice do silnic, nemocnic či škol, vyrovnat se musí s uprchlíky z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.