Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Krajskou ubytovnu pro uprchlíky z Ukrajiny obývá 150 osob, nově tam vzniklo i komunitní centrum

Ubytovnu pro bezmála 200 válečných uprchlíků vybudoval Plzeňský kraj v Čechově ulici v Plzni bezprostředně po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Po necelém roce fungování prošla ubytovna řadou oprav a aktuálně tam žije zhruba 150 lidí. Pod vedením dobrovolníků organizace TOTEM tam nově vzniklo komunitní centrum pro děti uprchlíků i jejich rodiče, kde mohou trávit volný čas.

„Vybudování ubytovacích prostor byla otázka zhruba týdne. Převzali jsme od státu zastaralou budovu bez vybavení s odstavenými technologiemi. Přes Správu státních hmotných rezerv ČR jsme zajistili navezení 300 postelí a ložního prádla. Šlo celkem o čtyři kamiony vybavení. Díky darům jsme zajistili také další vybavení jako skříně, nádobí a další. Samozřejmě jsme poskytli ihned potraviny, kosmetiku a hygienické potřeby,“ vzpomíná hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Za pomoci profesionálních hasičů se podařilo nábytek nainstalován a loni 3. března, tedy týden po vypuknutí války na Ukrajině, přivítala ubytovna první rodinu. Budova je ve výpůjčce od státu „Budeme jednat o bezúplatném převodu budovy do vlastnictví Plzeňského kraje,“ dodává hejtman.

Zajišťování provozních a recepčních služeb zpočátku zajišťovali dobrovolníci a zaměstnanci Krajského úřadu Plzeňského kraje. V současné době je provoz pod vedením mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM, jejíž dobrovolníci působili jak na ubytovně tak i na KACPU v Plzni. Na provozu ubytovny se podílí například i Věznice Plzeň – Bory, která zabezpečuje praní prádla.

Provoz ubytovny zpočátku komplikovaly rozvody. „Budova byla po více než roční odstávce opětovně zatížena plným provozem, když se tam v jednom okamžiku nacházelo více než 180 ubytovaných. Toto vysoké provozní zatížení zapříčinilo celou řadu havárií zejména na zastaralých rozvodech vody. Z tohoto důvodu následně prošly kompletní opravou,“ informovala mluvčí Kraje Eva Mertlová.

Od počátku provozu bylo ubytováno více než 300 osob, uzavřeno bylo k začátku ledna 2023 celkem 94 smluv o ubytování. V současné době zde žije 151 lidí, z toho je pak 50 dětí. „Zhruba 70 procent ubytovaných zde našlo trvalé bydlení a budují si tu vlastní komunitu tak, aby se sžili s novým prostředím a nevznikaly problémy s okolím,“ konstatuje hejtman Špoták a dodává: „Je třeba si uvědomit, že naši pomoc tito lidé opravdu potřebují.“

Ubytovna má i své komunitní centrum 

Rekonstrukcí spodního patra budovy bylo možné využít tři místnosti jako komunitní centrum pro ubytované. Vznikla tam kuchyňka, do které dodali moderní kuchyňskou linku mladí házenkáři Talentu Plzeň, jídelna s moderním nábytkem, která slouží také jako učebna, a třetí, malá místnost pro pracovní účely a zázemí zajištění provozu. „Komunitní centrum tvořené moderní kuchyňkou a jídelnou je pro ubytované příležitost uspořádat si zde slavnostní večeři či oslavu narozenin. To ve společné místnosti na patře, kde jsou ubytovaní, nelze. Jídelna nebo také učebna je ideálním prostorem pro děti, i pro vzdělávání,“ říká Rudolf Špoták.

Za ubytování válečných uprchlíků pobírá Plzeňský kraj jako provozovatel ze zákona paušální náhradu. Ta činí k počátku ledna 2023 celkem 9,3 milionu korun. Vedle toho provozuje kraj i Krajské asistenční centrum pro uprchlíky (KACPU) na Americké třídě v Plzni. Prozatím je v provozu tři dny v týdnu po celý den. Mimo provozní hodiny zajišťují péči o příchozí uprchlíky hasiči a policisté zajišťující službu v centru.

KACPU prošlo za dobu jeho provozu 35 670 osob. Ubytování zajišťuje v celém Plzeňském kraji 197 ubytovatelů na celkem 320 místech. V současné době je v kraji ubytováno 6 661 uprchlíků. Plzeňský kraj provozuje ubytovnu v Čechově 26 v Plzni s kapacitou 200 míst, průběžně je naplněna na 150.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky ubytovna pro uprchlíky, komunitní centrum, uprchlíci z Ukrajiny, váleční uprchlíci, hejtman Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajskou ubytovnu pro uprchlíky z Ukrajiny obývá 150 osob, nově tam vzniklo i komunitní centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.