Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňský kraj má šest nových památek. Mezi nimi je funkcionalistická vila, silniční most nebo kaple

Ministerstvo kultury prohlásilo na území Plzeňského kraje šest historických objektů kulturními památkami. Jde na příklad o kapli na Klatovsku, pomník odboje v Sušici nebo o vilu lékaře Jiřího Freunda v Plzni. Klášter v Pivoni na Domažlicku dokonce získal statut národní kulturní památky, přitom mu ještě před pár lety hrozilo zřícení.

Nejvíce památek přibylo na Klatovsku. „Ve dvou případech se památková ochrana týká pomníků padlým ve světových válkách, a to v Dolanech a v Sušici,“ uvedli pracovníci Národního památkového ústavu z územního pracoviště v Plzni (NPÚ).

Pomník padlým I. a II. světové války v Dolanech na Klatovsku, foto: NPÚ

Pomník v Dolanech je jedním z prvním poválečných pomníků na Klatovsku. Slavnostní odhalení se uskutečnilo 10. října 1920. Podoba pomníku se ale měnila. Za nacistické okupace padlo nařízení, aby byla socha odstraněna. Naštěstí nebyla zlikvidována a přečkala v bývalé cihelně. Na místo se vrátila po skončení války.

„Druhý pomník se nachází v Sušici, kde je součástí kompozice významného prostoru před budovou Masarykovy školy. Autorem návrhu pomníku odboje je známý architekt Jindřich Freiwald,“ popisují památkáři. Památník pochází z roku 1933. Původní bronzová socha T. G. Masaryka byla za války zničena a nahradila ji nová socha z kamene.

„Z politických důvodů však došlo k jejímu osazení až v roce 1969. Dosud byl památkově chráněn pouze pomník, až v loňském roce byla ochrana rozšířena i na sochu. Sušický pomník je jedním z nejvýznamnějších děl svého druhu z 20. století v regionu,“ upozorňují odborníci. Další klatovskou památkou je kaple sv. Bartoloměje ve Svéradicích.

Freundova vila v Plzni

Novou památku si připsala také Plzeň. Jedná se o funkcionalistickou vilu podle návrhu plzeňského architekta Leo Meisla. Stavba vnikla pro rodinu zubního lékaře Jiřího Freunda.  Vila dnes patří mezi unikátní objekty, které dotvářejí ráz městské památkové zóny Bezovka.

Majitelé jedinečné vily Jiřího Freunda plánují její postupnou rekonstrukci, pomůže jim i město

Vilu pro rodinu plzeňského zubního lékaře navrhl v roce 1931 sotva třicetiletý architekt Leo Meisl. Ačkoli šlo o jeho první realizaci, jednalo se o velmi vydařené dílo. Stavba si dodnes udržela svůj původní ráz a patří mezi funkcionalistické...

Nevelká budova má dvě nadzemní, jedno podzemní podlaží a plochou střechu. Půdorys je do tvaru písmene L ze dvou patrových kvádrů, mezi nimiž je vsazena užší jednopodlažní veranda. Kromě přístavby garáže, kterou roku 1936 realizoval František Pašek, byl dům od doby svého vzniku ušetřen výraznějších zásahů a svůj původní charakter si uchoval dodnes.

Silniční most ve Štěnovicích

Dalším přírůstkem do seznamu kulturních památek je přímý trámový železobetonový silniční post přes řeku Úhlavu ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku. Most vnikl v roce 1905 a šlo o první realizaci železobetonového mostu, který firma Müller & Kapsa provedla.

Usedlost v Kamenném Újezdě

Posledním novou položkou na seznamu kulturních památek a jeho souboru lidové architektury se v loňském roce stala vesnická usedlost ev. č. 8 v Kamenném Újezdě na Rokycansku. „Statek se může pyšnit roubeným obytným domem a stodolou a kamennými hospodářskými budovami. Pochází z druhé poloviny 18. století, ale jeho stávající vzhled mu vtiskly úpravy v 19. století. Obytné stavení s lomenicí a pavláčkou je typickým příkladem lidové architektury Rokycanska,“ popisují památkáři.

Klášter v Pivoni se stal národní kulturní památkou

Zařazení na seznam národních kulturních památek se dočkal areál bývalého kláštera augustiniánů v Pivoni na Domažlicku. Zařadil se  tak mezi zhruba tři stovky objektů, jež tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa České republiky.

Klášter augustiniánů ze 13. století v Pivoni na Domažlicku bude kulturní památkou, hrozilo mu zřícení

Seznam národních kulturních památek doplnilo osm historických objektů. Mezi nimi je i zástupce z Plzeňského kraje. Památkou s nejvyšší ochranou státu se stal bývalý augustiniánský klášter v Pivoni na Domažlicku. Tato stavba z druhé poloviny 13....

Tato stavba z druhé poloviny 13. století má za sebou pestrou historii. Památku využívala armáda, zemědělské družstvo a nevyhnul se jí ani požár. Objekt zachránili před zřícením nadšenci z občanského sdružení Aurelius. Ovšem i tento spolek se dostal do potíží a klášter se stal obětí vandalů i zlodějů. Časem se ale podařilo najít nového soukromého vlastníka, který chce klášteru opět vrátit jeho původní krásu a otevřít ho veřejnosti. V současné době je památka pro zájemce uzavřena.

K 1. lednu 2023 čítá nemovitý památkový fond kraje celkem 3223 nemovitých a 5202 movitých památek, osm památkových rezervací, 75 památkových zón a 19 ochranných pásem. Mimořádný status národní kulturní památky má v Plzeňském kraji celkem 26 kulturních statků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav územní pracoviště v Plzni

Štítky národní kulturní památka, historie, augustiánský klášter Pivoň, Klatovsko, pomník, silniční most, architektura, NPÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj má šest nových památek. Mezi nimi je funkcionalistická vila, silniční most nebo kaple  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.