Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasičům přibylo výjezdů, loni zasahovali u 1334 požárů a přijali bezmála 150 tisíc tísňových hovorů

Požáry, dopravní nehody nebo únik nebezpečných látek. Hasiči z Plzeňského kraje měli loni na kontě 11 611 výjezdů, což přestavuje nárůst o 5,5 procenta oproti roku 2021. Za sebou mají náročné zásahy jako byl například rozsáhlý požár pily v Dlouhé Vsi na Klatovsku. Profesionální i dobrovolní hasiči z našeho kraje také pomáhali s hašením lesního požáru v Českém Švýcarsku.

Plzeňští krajští hasiči pomáhali také svým kolegům při zásahu v Českém Švýcarsku. Celkem tam zasahovalo 225 profesionálních hasičů z Plzeňského kraje a 148 dobrovolných hasičů.

„V roce 2022 jsme měli 11 611 událostí včetně 597 planých poplachů, 254 osob zemřelo, zraněno bylo 2051 civilních osob a 26 hasičů. Během zásahů u mimořádných událostí bylo 2221 osob zachráněno a 5597 osob evakuováno z ohroženého prostoru. Krajské operační a informační středisko odbavilo 149 854 tísňových hovorů," vyčíslil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Co se týče požárů, tak evidují hasiči mírný nárůst oproti roku 2021. Celkem jich likvidovali 1 334, přičemž celková škoda způsobená požáry dostáhla na téměř 138 milionů korun.

„V přímé souvislosti s požáry bohužel zemřelo pět osob a 70 osob bylo zraněno. Z hasičů smrtelné zranění neutrpěl nikdo, 15 hasičů však bylo zraněno při likvidaci těchto požárů,“ uvedl Poncar. Nejčastější příčinou vzniku požárů byla nedbalost. Dále pak technické závady a požáry od spalinových cest. V 63 případech se jednalo o řádění žháře.

Požár v Dlouhé Vsi na Klatovsku, foto: HZS PK

Největším loňským požárem na území Plzeňského kraje byl ten ze září, kdy plameny pohltily pilu v Dlouhé Vsi na Klatovsku. Celkové škody se vyšplhaly na 10 milionů korun. Na místě zasahovalo 10 jednotek hasičů. Příčinou požáru byla technická závada na elektroinstalaci.

Dopravní nehody i pády letadel

„V roce 2022 jsme zasahovali u 1 478 dopravních nehod, při nichž zemřelo 31 osob a 1 163 jich bylo zraněno. Zasahovali jsme také u čtyř leteckých nehod,“ pokračuje mluvčí. Například v únoru došlo k pádu větroně v Plzni – Koterově. Událost se obešla bez zranění. V polovině května zachraňovali hasiči paraglidistu, který uvízl na stromu kousek od rozhledny Svatobor na Sušicku. Také v tomto případě nedošlo ke zranění.

Jen v srpnu zemřeli při leteckých nehodách tři lidé, dva z nich v západních Čechách

Tři oběti na životech si připsala letecká neštěstí, ke kterým došlo během letošního srpna. Teprve devatenáctiletá dívka zemřela při pádu větroně na Náchodsku. O pouhý jeden den později přišla další smutná zpráva. Na Rokycansku se zřítil...

 

„V první třetině srpna jsme zasahovali u dvou leteckých nehod. Při první v těsné blízkosti sportovního letiště v Rokycanech narazil větroň zezadu do jedoucího osobního vozidla. Posádka vozu byla nezraněna. Pilot kluzáku srážku nepřežil,“ připomíná Poncar.

Ke druhé srpnové letecké nehodě došlo na Tachovsku, kdy se během letecké soutěže střetly dva kluzáky pilotované cizinci. Jeden z pilotů opustil letoun na padáku, kluzák následně skončil v lesním porostu nedaleko obce Staré Sedlo. Druhý pilot nouzově přistál u obce Láz. Ke zraněním naštěstí nedošlo. Všechny zmíněné letecké nehody si k došetření převzal Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod

K různým typům úniku nebezpečných chemických látek loni vyjeli hasiči v 688 případech, o rok dříve to bylo 641 událostí.

Hasiči loni také pomáhali uprchlíkům z Ukrajiny. Podíleli se na výstavbě a chodu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. „Během roku odsloužili příslušníci HZS Plzeňského kraje při zajištění těchto činností 13.173 hodin přímo v centru. Jednotky dále při 663 výjezdech zajišťovaly převoz uprchlíků do nouzového ubytování či dočasného nouzového přístřeší," uzavřel Poncar.

Ohodnoť článek

Foto HZS KVK

Štítky Hasiči, Plzeňský kraj, statistika, bilance, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům přibylo výjezdů, loni zasahovali u 1334 požárů a přijali bezmála 150 tisíc tísňových hovorů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.