Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Kluzák na letiště nedoletěl a skončil ve větvích stromů, podle odborníků chyboval pilot

Při snaze o nouzové přistání havaroval devětašedesátiletý pilot větroně v korunách stromů u vyhlídky nad Koterovem. V kabině s ním seděl ještě o sedm let starší spolucestující. Pomoci jim museli hasiči, kteří je dostali bezpečně na zem. Nehodou se okamžitě začal zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) a nyní zveřejnil své závěry. Podle odborníků byla příčinou nehody chyba pilota.

Závěrečná zpráva z vyšetřování únorové nehody uvádí, že pilot měl dostatečné zkušenosti, dobře znal okolí letiště a byl zcela způsobilý pilotovat. Také stroj měl v pořádku všechny dokumenty. Své pochybení pilot přiznal. 

„Ve třetí okruhové zatáčce jsem měl výšku 300 metrů nad letištěm. Po dotočení čtvrté zatáčky, asi ve 200 metrech jsem si odjistil brzdící klapky. Vzhledem k velmi silnému opadání jsem brzdící klapky opět zajistil a zavřel i vztlakové klapky. Protože jsem byl již pod úrovní kopce, snažil jsem se provést levou zatáčku s úmyslem přistát na pole u Koterova. Vlivem mého pozdního rozhodnutí jsem zachytil o stromy, které rostly na stráni mezi Koterovem a letištěm,“ popsal zkušený pilot.

Podle vyšetřovatelů se ale nejednalo o jedinou chybu. „Příčinou letecké nehody bylo pozdní rozhodnutí pilota přerušit přiblížení k letišti a následně nezvládnutý manévr před vynuceným přistáním do terénu, při kterém došlo k nárazu kluzáku do výškové překážky,“ uvedli vyšetřovatelé.

Na první pohled vážná nehoda si nevyžádala žádné zraněné. Na místě události zasahovalo několik jednotek hasičů včetně dobrovolníků z Koterova. „Po domluvě s velitelem zásahu jsme provedli prořezání cesty k letounu pomocí motorové pily. Posádka byla uvnitř letounu a čekala na vyproštění,“ popisovali tehdy dobrovolní hasiči. „Lezeckému družstvu ze stanice Košutka se podařilo posádku z letounu vyprostit a spustit na zem,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Kotorev, HZS PK | Zdroj Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod

Štítky letecká nehoda, nehoda kluzáku, nehoda větroně, letiště Letkov, vyšetřování leteckých nehod, pád větroně, letiště, Koterov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kluzák na letiště nedoletěl a skončil ve větvích stromů, podle odborníků chyboval pilot  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.