Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vláda schválila nezávazné memorandum s Volkswagenem o možné stavbě gigafactory

Nezávazné memorandum nastavuje základní parametry budoucí spolupráce mezi Českou republikou a německým automobilovým gigantem, který hledá lokalitu pro stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Pokud by si vybral Česko, mohla by fabrika vyrůst v místě nynějšího záložního armádního letiště v Líních u Plzně. Premiér Petr Fiala (ODS) ale upozornil, že schválení memoranda ještě neznamená, že si Volkswagen vybere zrovna Česko.

Volkswagen pro umístění své továrny na baterie do elektromobilů zvažuje vedle Česka i lokality v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Rozhodnout by měl do konce března. Stavět by chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět články do baterií od roku 2027.

„Je důležité, abychom se snažili, aby gigafactory byla v České republice a podpořili jsme tím proces transformace automobilového průmyslu. Jsem rád, že se daří slaďovat požadavky potenciálního investora i dotčených obcí a kraje. Pokročili jsme v řešení dopravního napojení právě ve spolupráci s obcemi a vláda v této souvislosti jako další krok k tomu, abychom z české strany udělali vše, co je potřeba, a měli šanci tento projekt získat, odsouhlasila nezávazné memorandum o porozumění se společností Volkswagen, které nastaví základní parametry spolupráce,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Dalším krokem bude podle Fialy i zřízení nové divize pro přípravu podnikatelských ploch v rámci agentury CzechInvest. Fungovat by měla začít k 1. březnu. Jejím úkolem bude řešit přípravné práce na projektu jako je zajištění personálního, technického a organizačního zázemí. „Jedná se o nejlepší možnost, která vhodně rozšíří a doplní další služby agentury směrem k investorům a využije zároveň datové základy a znalostí území,“ podotkl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Ministr při jednání o gigafactory slíbil starostům lepší dopravní napojení, pilotům vláda nabídne alternativu

Starostové obcí v blízkosti záložního armádního letiště v Líních u Plzně jednali s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Hlavním tématem byla otázka silničního napojení i výrazné zmenšení uvažované průmyslové zóny na maximálních 200 hektarů,...

Podle pověřeného ředitele agentury CzechInvest Petra Očka se od října loňského roku do letošního ledna uskutečnilo pět jednání s obcemi, které jsou v blízkosti zvažované lokality. „Tématem jednání bylo seznámení se se stávající navrhovanou podobou zóny, napojením a trasováním vedení distribuční a přenosové sítě, silničním a železničním napojením zóny, samotnou podobou zóny spolu s návrhy na úpravu územně plánovací dokumentace. Diskutujeme také o tom, jak co nejlépe naplnit jejich potřeby z hlediska rozvoje sociální a vzdělávací infrastruktury,“ uvedl Očko.

Vláda dle jeho slov rozhodla také o tom, aby se rozjela jednání o hledání náhrady za hojně využívané letiště v Líních. Podle našich informací se hovoří například o záložní dráze ve Lhotě. Tato dráha je dlouhá zhruba 1,4 kilometru a na šířku má 20 metrů. Jedná se ale jen i vzletovou dráhu. Bylo by tedy nutné do plochy hodně investovat a dráhu pootočit, aby nesměřovala na nedalekou Valchu. Do toho by bylo nutné vybudovat pojízdnou dráhu, stojánky, hangáry a administrativní budovu s řídící věží.

Proti zrušení letiště kvůli výstavbě gigafactory protestuje Český svaz letectví. Podle svazu letiště reprezentuje pro celý region na západ od Prahy významnou ekonomickou a bezpečnostní lokalitu. Letiště je podle pilotů páté nejvyužívanější v ČR. Už dříve se uskutečnila dvě protestní setkání. První bylo přímo na letišti v Líních, kam dorazily stovky lidí, hojná účast byla také na protestu v Plzni. Tentokrát se 11. února uskuteční další demonstrace v Praze na letišti Ruzyně, přímo naproti Úřadu pro civilní letectví.

Zájemci mohou přijít podpořit místní piloty i tuto sobotu v rámci akce Dne otevřených hangárů. Protestní setkání je naplánované od 14:30 do 15:00. Samotný hangár bude veřejnosti otevřený už od 12:30. „Otevřeme Hangár 3, kde sídlí letecké muzeum a připravíme na plochu naše neokoukaná letadla. Zveme lidi, aby se přišli podívat. Vychází to na sobotu 4. února. Vzhledem k možnému harmonogramu likvidace letiště to pořádáme takto brzy, ale doufáme, že nám bude přát počasí a lidé dorazí,“ doplnil zástupce leteckých škol z Líní Michal Švihla.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Úřad vády ČR

Štítky Letiště Líně, gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, protest, piloti, Petr Fiala, memorandum, Český svaz letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila nezávazné memorandum s Volkswagenem o možné stavbě gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.